Rättviseförmedlingens analys av “Kalle Anka och hans vänner önskar god jul”

Det är dags för SVT att skärpa sig! Det är alldeles för dålig representation i “Kalle Anka och hans vänner önskar God jul” vilket leder till att de nästan fyra miljoner TV-tittarna får en förlegad syn på hur vissa med en viss kompetens ser ut.
Tomtens utnyttjar hjälplösa dvärgar som städhjälp
Detta är en åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribenternas egna och inte Kuriosakurirens.

Julafton, klockan är tre. SVT sänder sin traditionsenliga sändning av “Kalle Anka”. De korta filmsekvenserna kan vara skojiga men alldeles för sällan ifrågasätter vi det strukturella förtryck som filmerna visar. Visst, filmen ger oss inblick i flera olika kulturer, men det finns tydliga brister. Spansk, italiensk, nordpolsk, rumänsk och djungelsk kultur är inte tillräckligt! Det är 2017, SVT.

Jultomtens verkstad

I den första filmen ser vi att tomten utnyttjar billig städhjälp och självklart är det små dvärgar, som säkert ska föreställa polacker, som städar tomtens släde. Det är stereotypt och vansinnigt att de ser likadana ut allihopa utan en minsta skillnad. Fördomsfullt och elakt att utnyttja folk på samhällets botten. Varför har man inte kvoterat in ett gäng fullvuxna människor?

En stereotyp bild av män.

Tomten spelas av en man vilket säger till tittaren att bara män kan bli framgångsrika företagare och starta stora industrier. Vi måste få stopp på mansdominansen inom tecknad film.

Kalle Anka

Trots att Kalle Anka bara syns i en mindre sekvens ska har han fått namnge hela TV-programmet. Troligtvis för att han är en privilegierad vitfjädrad, heterosexuell hane.

Men under filmen hinner Kalle Anka misshandla djur vilket rättfärdigar julmisshandel för TV-tittarna. Det är givetvis helt oacceptabelt att människor som Kalle beter sig på det sättet. Vi vill ha djurrättsaktivister med på julafton!

Musse Pigg
Musse Pigg i ett socioekonomiskt utmanat område.

Musse med familj är ekonomiskt utmanade och tvingas därför bo i en husvagn i ett socioekonomiskt utmanat område. Det problematiska med porträtteringen är att Musse är ett utländskt klingande namn vilket spär på fördomarna om att dessa skulle vara just ekonomiskt utsatta och bo i dåliga områden. Filmen visar också att människor med utomnordisk bakgrund skulle vara dåliga bilförare.

I listoteket finns en lista med kvinnor och andra marginaliserade med kompetens inom motor vi skulle vilja se istället för Långben.

Vanligt folk blir glada av att mottaga stöldgods.
Robin Hood

Filmen utmålar en alldeles för positiv bild av skattesmitaren Robin Hood som en ung karismatisk rävhane. Lekhenen (eller lekmännen som ni lekhen kallar det) blir glada när dessa får mottaga stöldgodset, vilket är grovt klasshat från Disneys sida. Att man menar att ekonomiskt utmanade skulle vara så pass korkade att de skulle uppskatta en brottsling.

Kungen i filmen spelas av en man vilket ger uttryck för sexism och säger till tittarna att kvinnor inte kan bli kungar. Kom igen SVT, det är 2017 och snart 2018, dessutom.

Askungen
SVT spär på gamla fördomar om att kvinnor skulle vara intresserade av klänningar.

En blir så trötta när en ser att det är en cis-kvinna som gör det obetalda arbetet i hemmet. Men är dock inte okej att underbetalda dvärgar som städhjälp.

“Låt dammet ligga och gör den feministiska kampen en tjänst.”

Askungen gillar också traditionellt stereotypa kvinnosysslor såsom att städa, bli förödmjukad och sy klänningar. SVT spär på så sätt på gamla fördomar om att kvinnor skulle vara intresserade av klänningar, vilket vi vet inte är fallet 2017, snart -18.

Lady och Lufsen
Dåligt bordsskick.

I Lady och Lufsen är det tydligt hundarna rekryterats på grund av dess raser, vilket kan vara bra, men inte i detta fallet. Honan en Cockerspaniel och hanen en terrier. Så stereotypt! Om Disney ens hade velat utmana normerna ens lite hade filmen handlat om två rottweiler-honor med blått hår boendes på ett kollektiv.

Terrier till höger. Italienare till vänster.

Men när det kommer till vilka kockar som lagat maten är det tydlig att Disney kollat in listan med kockar vi vi har på vår hemsida. Bra för riktig representation!

Tjuren Ferdinand

Bra att flera spanjorer syns men samtidigt småtråkigt att tjurhonor inte får vara med och slåss. Jag skulle vilja se fler tjurhonor representerade för att tittarna ska få en riktig bild av hur Spanien ser ut 2017!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *