Metallställning som ger folket på cirkus spagat har beslagtagits

SKANDAL PÅ CIRKUS. Cirkusinspektionen har lyssnat till larmen om fusk på cirkus Brazil Jack. Vittnesmål om att stål- och metallkonstruktioner skruvats ihop på cirkuskropparna för att de ska kunna gå ner i spagat.

De många cirkusartisterna som livnär sig på att fuska med cirkusövningarna har fått det svårt nu. Spagatstigbygeln uppfanns redan på 00-talet när djuren fasades ut från cirkusarna för att kunna underhålla cirkuspubliken. Djurunderhållning fick bara förekomma på kosläpp och på utställning. Gymnastikövningen spagat kräver träning och stretchning i över tiotusen timmar för att den ska gå riktigt lätt. Vid ställningen spagat vilar benen mot underlaget (presenningen) med båda benen i rät vinkel mot överkroppen som skapar en vacker silhuett.

Metallen sätts i spännen runt benen och fotlederna och göms under klädnaderna och syns inte på håll (därför att publiken sitter på läktaren). När cirkusdirektören ger besked rycker ställningen tag i benen med hjälp av en fjärrkontroll. Från kontrollrummet kan man sära på cirkusmännens ben bara genom ett knapptryck och höra publiken jubla när de far ner mot marken samtidigt som kroppens ytor breder ut sig på scenen. Maskinen kan också ge överspagat som kommer när en drar isär benen mer än 180 grader med vinkelhaken. Men inte ett helt varv hittills.

Cirkus Brazil Jack har nu blivit av med sitt certifikat och får inte sälja rusdryck till åskådarna framöver. Beslutet gäller under hela cirkusdirektörens livstid och kan vaken upphävas eller omprövas. Det är inte första gången det skandalomsusade cirkussällskapet hamnas i kontrovers. Vi minns alla hästschköttsskandalen och att cirkusledningen delat ut hedersmedaljonger till våldsbejakande cirkusartister.

Det var under Brazil Jacks uppvisning på parkeringen i Trångsund som cirkuspoliser gjorde en oanmäld razzia mot tältet. Bakom en av vagnarna de parkerat hittades spagatställningsställningen 1 och sen fick de veta att en annan akrobat hade spagatställningsställningen 2 under sina pösiga cirkuskläder. Metallbyglarna har tagits i beslag av polis som ska använda samma konstruktioner under förhör och utredningar för att få alla att erkänna brotten som begås om varannat. Verktyget var från början avsett för djuren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *