Saudiarabisk militär och statlig TV tar efter Musikhjälpen – stänger in krigsfångar i glasbur

Icke-demokratin (fd. diktatur) Saudiarabien anordnar en 144 timmar lång TV-uppvisning i vilken man fängslar diverse brottsförbrytare i en glasbur på ett torg för att därifrån direktsända radio och television. Samtidigt ska man samla in pengar som bland annat ska gå till vapenimport från Sverige.

“Musikstjälpen” (på arabiska: مدمن الموسيقى) heter en ny saudisk ‘spinn off'(avsnurr/avknoppning) av “Musikhjälpen” som sänds i SVT och Sveriges Radio P3, som i sin tur är en variant på ett Holländskt format som gjorts i tråkdemokratier som Belgien, Kenya, Schweiz och Sydkorea. Detta blir den första gången insamlingsprogrammet görs i en icke-demokrati och allt tyder på att det blir en succé, trots mygel och brott mot mänskliga rättigheter. När oljan sinat vill prinsbarnen ha en liten buffert med pengar till vapen och en sådan tycks man få i och med detta och dessutom ökar deras popularitet hos pöbeln. Man har också en egen ‘hashtag’. En blodig och inoljad stat vill visa sig i västerländska ljuset med lättsam teve nu när de fått så mycket kritik och blivit ledsna på sistone för saudiska kungahuset gör bara så gott de kan.

Under programmets gång trycks ett gäng förbrytare (fyrtio anhållna i skrivande) i en glasbur på ett torg. Saudiarabiens manliga befolkning får önska hemska sånger i syfte att plåga fångarna som också förvägras fast föda till råga på allt. Allt från krigsförbrytare till homofiler och de som tror att de är någonting kastas in i buren under veckan för att visas upp i sändningen på SR Saudisk radio och i Saudiska regimens teve och på Saudiska Play och på Saudiska Flow.

-Det kommer bli hemskt, säger saudiska motsvarigheten till Jan Helin på deras teve.

En del i den liberaliseringsprocess Saudiarabien är lättare straff och vanlig, hederlig, svensk förnedringsteve bedöms som tillräcklig bestraffning. Politisk analytiker Kaj säger att det är för att flörta med Sverige efter att Margot blivit arg och värma upp den varmljumma relationen till stekhet som saudiska solen genom att bli kompis med Sverige genom att säga till Sverige att vi gillar samma underhållning, vilket är tillräckligt för att bygga en stadig mellanstatlig relation på.

-Man vill visa Sveriges regering att man inte alls bryter mot mänskliga rättiheterna utan dansar och slänger sig till musik, säger Kaj och säger att ‘Svenska regeringen älskar dans’ genom en dans för dans är Kajs modersmål.

På torget i Saudiarabien finns plats för åskådare och ‘gratis kramare’. Gratis mjöl och spontana piskrapp, ska delas ut i veckan.

Prinsarna skojar och spexar också och säger att man med bössorna vill samla in pengar till bössor med en glimt i ögat. Man ska köpa svenska vapen. Programmet väntas gå in i den saudiska folksjälen (ordvits på stjälpa). Man ska med musiken stjälpa till det för förbrytarna. En vinst-vinst-situation.


Bidra du med till “Musikstjälpen”!

För bara 580 miljoner kronor kan saudiska militären köpa ett stycke toppmodernt JAS Gripen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *