Just nu: Blåsippan byts ut – här är SD:s nya logga

Så ser nya loggan “mörkrets märke” ut. Med lite fantasi kan man se partiledarens glasögon i snokens ände. Partiets slogan “Trygghet, tradition”, behålls tills vidare, enligt uppgift.
Det halvkontroversiella partiet Sverigedemokraterna (SD) storsatsar inför nästa års riksdagsval, denna gång med en ny, fräsch logotyp och grafisk profil. SD behåller färgerna gult och blått men blåsippan försvinner och ersätts med mörkrets märke.

Bara under den senaste tiden har både Liberalerna (L), med sin blå, muskulösa arm, och Kristdemokraterna, med texten KD över ett streck i en låda, förnyat sig och tagit ett kliv ifrån de klassiska blommorna, nu är det SD:s tur. Sverigedemokraterna presenterade den nya logotypen i morgonens pressutskick och det rör sig om en helt ny symbol med svenska flaggans två färger som kommer ha en central roll marknadsföringen framöver, gula detaljer på en djupblå bakgrund. Partisymbolen påminner något om Mörkrets märke, en symbol känd från den fiktiva Harry Potter-världen och i de nya reklamannonserna anspelar några av de största namnen inom partiet på just detta populärkulturella ungdomsfenomen.

Trollstavar och ugglor är givetvis symboler från den nordiska mytologin respektive den svenska naturen men kan också uppfattas som referenser till känd bokserie.
“Tydligt och folkligt”

De nya reklamaffischerna som tapetseras upp i huvudstadens tunnelbana har mötts av jubel och hejarop från partiets anhängare. Ur stationernas högtalare har musik av och med Jimmie Åkessons underhållningsorkester “Bedårande Barn” spelats, enligt uppgift. En vi på redaktionen pratat med var mycket road av reklamen och det nya valet av logotyp.

-Reklamen visar vad vi står för på ett tydligt och folkligt vis, berättar Conny, en av SD:s väljare i Stockholm.

-#SD2018, skriver en annan nöjd väljare på internetforumet Twitter.

“Älskar Sverige”

Grafisk kommunikatör på SD, Gunnar (som egentligen heter något annat) menar att målet med kampanjen i tunnelbanan är att SD ska bli folkligare och trevligare, något som ska locka väljarna väljarna till nästa års val.

-Vi skojar ju till det om Harry Potter, det svenskaste vi har, med alla ugglor och nordisk mytologi, och det är rena genitricket att placera partiledarens före detta glasögon på mörkrets märke, berättar han till den interna tidningen SD-kuriren som sedan en jounalist på Kuriosakuriren snappade upp.

Känner ni igen uniformen han har på sig, alla barn?

Läs mer: Chockerande avslöjandet: Så mycket väger partiledarna

Samtidigt som partiet blir skojigare behåller de den hårda retoriken i de stora texterna med tydliga budskap.

Den omdiskuterade SD-politikern Kent Ekeroth syns också till i den nya reklamen iklädd något som ser ut att vara Harry Potters skoluniform från de tidigare skolåren, något så gulligt att även ett hjärta utav hårdaste gnejsgranit skulle smälta.

Även om partiet tycker om att skoja så vill de inför det stundande valåret fokusera mer på politiken, något som de signalerar tydligare nu än tidigare, enligt SD-kuriren.

 

Följ Kuriosakuriren på internet för en kvalitativare journalistik.

En reaktion till “Just nu: Blåsippan byts ut – här är SD:s nya logga

  • november 24, 2018 kl. 11:46 e m
    Permalink

    aa det hände ju

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *