STOR GUIDE: Så här hur du ställer in klockan på vintertid

TIDSRESA PÅ SÖNDAG. Nya direktiv från högre ort, Europeiska Unionen i Bryssel, har kommit angående klockans visare. Nu ska vi ha en annan tid på vintern och en helt annan på sommaren, och normaltiden skjuts fram. Vi har tagit hjälp av experter.

Att jorden snurrar runt solen kan EU bekräfta. Jorden har också en osynlig axel i mitten, i likhet med människan, som också åstadkommer snurr fast åt andra hållet så det jämnar ut sig. Det är därför vi inte har konstant yrsel, utan bara ibland under skottår. För att inga fler ska bli yra och såsiga har vi klockor som ställs om då och då – en gång om våren och en gång om hösten.

Det första budet är att det inte heter ‘normaltid’ och att det är ‘vintertid’, som samma sak, sak samma, utan två helt olika tider! EU-komissionen har givit Sverige kritik och överblivet kokris i mängder så nu lär det bli skärpningsdags för i Helvetet är det alltid sommartid, säger vittnen. Nu får vi inte manipulera mera, säger det franskklingande Bureau International de l’Heure-byrån som styr över tiden. Nästa år planerar EU att göra så vi får vårtid och hösttid men inte rötmånadstid. 

Det finns tre olika tider, nämligen sommartid, normaltid och vintertid. I skrivande stund står klockan på sommartid men sen mitt i natten, plötsligt, när order kommer, skall vi ställa klockan på vintertid. Men för att komma dit (tid baklänges) måste klockändraren först nå normaltid. Det blir alltså enligt modellen -1 timme till +-0 timmar till + en timme. Det rör sig om två timmars förändring från minus till plus.

Sommartid – Dags att ställa tillbaka granen i skogen samt klockan.
Vintertid – Dags att ställa fram pjäxorna och klockan.
Sommartid – Se tillbaka på den kalla vintern.
Vintertid – Se fram emot sommaren.

Den engelska ramsan “fall forward, spring back”, eller på svenska: “framfall, högerback (flygande mittfältare)” är till stor hjälp.

LÄS MER: Miljöpartiets vallöfte: Låt väljarna folkomrösta om 25 timmars dygn

En vanlig fråga hos nybörjare är huruvida man måste gå upp i natten för att flytta visaren och svaret hos ledande experter lyder tveklöst “ja”.

Sommartiden upphör klockan 00.00 den sista söndagen i oktober och man måste då gå upp med tuppen och ställa om klockan. Om inte så missar man vinterns ankomst och kan bli något vimmelkantig. Joden roterar i höga hastigheter och man kan bli riktigt omtumlad av centrifugalkraften. När proceduren är färdig skall klockan stå på 02:00. Det är viktigt att du gör allt i all hast så att inga sekunder försvinner, två timmar har redan försvunnit, och du kan stupa när som helt. När klockan ställs tillbaka sen när våren kommer blir det så fast tvärt om. Då kan man ta lite mer tid på sig eftersom den tiden inte försvinner då den kommer ur intet. Tidsresor av detta slaget kan ge en groggy eftersmak med oväntade bieffekter såsom rus av olika slag. Om visarna inte går att rubba kan glidslem vara till hjälp. Finns i medikamentsförrådet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *