Miljöpartiets vallöfte: Låt väljarna folkomrösta om 25 timmars dygn

Miljöpartiet (MP) vill att folket ska få säga sitt om att utöka dynget med ännu en timme. Syftet är att folk ska få en möjlighet till att få mer tid till livskvalitet och minska stressen som drabbar allt fler. Att det skulle vara valrörelsens mest desperata löfte och svårt att genomföra eller till och med helt ogenomförbart heter det hos kritikerna.

Att förlänga dagen var på tal redan under Miljöpartiets kongress 2015 men röstades ner. I år var det på tal igen och nu har man bestämt att man vill låta folket säga sitt genom en folkomröstning och låta medborgarna få sista ordet innan man rör på tiden. Detta menar experterna är för att frågan tros få litet stöd i riksdagen eftersom förändringen är svår att genomföra.

Reklamskylt med text. Foto: Kaj.

Sist svenskarna gick till valurnorna för en folkomröstning blev det ett nej till införande av euron och genom historien har det även blivit ett rungande nej till rusdrycksförbud. Men MP är hoppfulla för ett gott resultat.

“Viktigt ur ett folkhälsoperspektiv”

-Vi tror att många som vill ha timme till om dagen för att få ihop livspusslet. Det är viktigt ur ett folkhälsoperspektiv att man får slappna av lite. Vi tror att många skulle tycka om det. Det är viktigt att vi ska erbjuda en meningsfull fritid för alla, och för att kunna göra det måste vi ha mer tid. Mer tid till hälsa och frid, säger språkrören samtidigt.

En timme till varje dag skulle innebära ett dygn på 25 timmar. Under en vecka blir det sju extra timmar till fritid och under ett år blir det 365 fler timmar (reds. anm. inte under skottår).

På Miljöpartiets intranät och interna forum har partiets medlemmar kommenterat vallöftet:

-Om staten gav oss mer tid skulle tåg komma i tid och infrastrukturen fungera bättre, påpekar Kaja, en kommunpolitiker i Tidaholms kommun.

Nu kampanjar partiet under parollen #MinExtraTimme där flera av Miljöpartiets väljare berättar vad de skulle spendera sin extra timma på. På flera av reklamaffischerna står det budskap som skulle sticka i ögonen på kritikerna.

I huvudstadens kollektivtrafiken. Foto: Kaj
Affischering inte förbjuden på platsen, rapporterar SvD. Foto: Kaj.

Miljöpartiet har minskat kraftigt i opinionen som så ofta stödpartier gör regeringsställning men nu väntas siffrorna öka något. Det menar Kaj, inrikespolitisk kommentator på Kuriosakuriren.

“Det är en politisk snilleblixt och smart grepp i en stressad tid”

-Att ge oss väljare möjligheten att få mer tid till mina elva/tolv barn och min övriga familj kan inte vara fel. Där har andra politiker aldrig riktigt nått fram och det är ett smart drag att låta gemene man få välja hur många timmar en dag ska vara. Det måste finnas stöd för detta i opinionen. Det är en politisk snilleblixt för att inte trilla ut ur Riksdagen och under fyraprocentsspärren, fnyser han.

“Helt ogenomförbart”

En namninsamling har startats med ett tiotal underskrifter till fördel för en folkomröstning i frågan men den är ännu långt borta, menar kritikerna. En kritiker menar att det skulle vara helt ogenomförbart att ändra på tiden och menar att timmarna bara skulle bli kortare av en 175 timmars vecka istället för den nuvarande 168 timmar långa veckan.

I veckan ska SIFO göra en opinionsundersökning för att se om stödet för tidsomflyttningen finns hos väljargrupperna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *