Allemansrättens konsekvenser: Vaknade av ett tiotal sydostasiatiska turister i sin trädgård

Ett turistlag från Sydostasien har färdats över Kunigundas privata mark samt tillfälligt uppehållit sig där, det kan hon fastslå efter ett stök som uppstått. De ska ha satt upp tält med sovsäckar inuti inom ramen för hennes trädgård. Hon vaknade av att en man urinerade i hennes kärleksört till rabatt. Han ska dock tagit hänsyn till djurlivet.

Att svensk lag tillåter ett vanskligt beteende i skog och mark visste svensken redan. Men hon kände inte till att lagen även omfattade utrikiska medborgare att bosätta sig på andres mark samt plocka bär och svamp för att taga med till sina hemländer för förtäring av massorna, helt utan att det får konsekvenser.

Detta kunde kvinna Kunigunda bevisa. Turisternas bosättning täckte merparten av hennes trädgård. Tältning förekom, kan rapporteras.

Enligt allemansrätten får man tälta något enstaka dygn i naturen och eftersom de bara var där ett dygn bedöms detta inte problematiskt. Man skall också tänka på att inte störa markägaren eller skada naturen, vilket de säkert tänkt på men inte handlat efter. Vad de exakt tänkt är svårt att fastslå eftersom de tänker på diverse asiatiska språk.

I lagtexten står att “man får njuta av naturen inom ramen för allemansrätten, men inte utnyttja den”. Och njutit hade de verkligen av flera skador att döma. Perennerna var helt uppgrävda och Kunigundas brevlåda hade tagit skada av folkmassans tågande ut från området samt turisternas grillverksamhet kvällen innan.

Vi nådde en chockerad Kunigunda per telefon.

-Vi har inga lingon kvar men konstapeln kan inte ersätta mig, säger konstapeln, säger Kunigunda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *