SVT-succén ”Gift vid första ögonkastet” får kontroversiell uppföljare i Barnkanalen

ARRANGERADE ÄKTENSKAP. ”Gift vid första ögonkastet junior”, så heter Barnkanalens ’spin-off’ av SVT:s dokusåpa med det snarlika namnet ”Gift vid första ögonkastet.” Barn ska paras ihop av experter för att sedan förhoppningsvis bli vänner.

Experter ska para ihop sex stycken barn i nytt teveprogram som mötts av kritik från folk med moral. Ynglingarna får se sin nya kompis för första gången på bröllopet för att sedan leka med varann i fyra veckor. Efter experimentet ska ungarna få utvärdera tiden i programmet för att dra ut på programmet en hel säsong.

Konceptet har kritiserats av organisationer som är oroliga över att programmet normaliserar barnäktenskap men SVT delar inte synen på den problematiken.

Inga vuxna deltagare – bara barn

-Vi har valt att inte ta med vuxna deltagare eftersom vi inte vill att detta ska bli en i raden TV-såpor där barn gifts bort mot sin vilja. Barnen vill vara med och det är deras föräldrar som frivilligt valt att skicka sina barn som medverkande i programmet, säger Janne H.

Flera experter

Flera relationsexperter och barnkännare har rekryterats till satsningen. Kuriosakurirens expert på småfolk Kaj var på intervjun men kom inte med på grund av sitt kön, enligt honom. Enligt SVT var inte artikeln om barndepression (Kuriosakuriren, 24 februari) inte tillräckligt underlag.

-Vänsterliberal saftsås, kommenterade Kaj missödet.

“Äktenskapsvurmarna ska få det de vill ha”

Flera barn av olika bakgrunder och socioekonomiska bakgrunder har engagerats till programmet, en del före puberteten. Detta för att visa på att det går att bryta segregeringen. En målsättning för Barnkanalens TV-makare är att få experterna att lyckas para ihop en apatisk ungdjävul från förorten med en snorunge till dollarmiljonär. De kan ha mycket gemensamt trots allt, heter det. Även samkönade par kommer att förekomma.

Äktenskapsvurmarna ska få det de vill ha. Programmet premiärsänds i höst på Barnkanalen och rättigheterna till programformatet köptes i veckan av Al-jazeera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *