ABF återupptar skönhetstävlingen Fröken Sverige

Vem koras till landets vackraste kvinna? Efter ett decennium av saknad kommer den svenska Miss Universeum-uttagningen tillbaka med ett tjugotal lokala landskapstävlingar planerade till nästa år. Skönhetstävlingen är ett samarbete mellan ABF, Studiefrämjandet och flertalet privatpersoner som bidragit till kassan. 

Mellan årtalen 1949 och 2009 ordnades skönhetstävlingen “Fröken Sverige” flitigt varje år för att främja svenskarnas intresse för vackert så de lär sig uppskatta vackra människor. Men alla var inte glada. Förr kritiserade många fula typer tävlingen för att fokusera för mycket på utseende och för lite på andra prestationer. Men nu när tävlingen nu återupptas i ny form ska alla bli glada för nya regler gäller. Vinnaren ska skickas till den internationella finalen i skönhet och spöa våra grannar i Fröken Universeum (av engelskans Miss Universe).

Efter nedläggningen av gamla Fröken Sverige såldes varumärket “Fröken Sverige” till entreprenören och kalsongmakaren Panos Rastapopoulos företag med samma namn Panos Rastapopoulos men trots det har tävlingen lagts på kylning. Inga landskapsfröknar fanns då men de kommer med en efterlängtad återkomst. Tävlingen som varit saknad börjar åter 2020, nästa år.

I tävlingen ska 25 vackra kvinnor röstas fram av en manlig jury till landskapsfröknar efter en lång och plågsam uttagningsperiod där alla deltagare stötts och blötts ner. I april nästa år ska alla landskapsfröknar mötas i en storfinal i Huddinge (om ABF-huset i Stockholm inte lånar ut sin lokal). Där ska kvinnorna gå fram och tillbaka över en ramp och hänföra åskådarna med sina förföriska blickar och häftiga rörelser. Vinnaren får diplom, blomma och presentkorg (obs kan innehålla nötter).

Juryledamot snusk-Kaj ser fram emot badmomentet som skall ske i Huddingehallens simavdelning där bassängen har tre meters djup.

Det är Arbetarnas bildningsförbund tillsammans med Studiefrämjandet som tagit över stafettpinnen från Vecko-revyn, TV3 och kalsongmannen Rastapopoulos. Enligt vår anonyma källa* ska ABF ordna den nystartade tävlingen Fröken Sverige 2020. Vi har talat med en visselblåsare som jobbat med projektet då det var en intern ABF-hemlighet. ABF får omkring 445 440 100 kronor i statsbidrag så pengarna lär räcka, säger han.

-Att ABF är ett rikstäckande nätverk med lokaler på alla småorter, vilket gör en skönhetstävling optimalt som en typisk ABF-aktivitet vid sidan av kurser och studiecirklar. Det finns rum för ombyten och ansiktsmåleri och den lokala personalen på varje kurshus utgör en perfekt jury under auditions. När varje distrikt utsätt sin kandidat skall alla skickas till ABF Huddinge där storfinalen ska avgöras. För alla som inte kan närvara då kommer tävlingen sändas på ABF Play, ABF Live och Kanal 5. Varje år deltar uppskattningsvis 750 000 personer i ABF:s cirkel- och kursverksamhet och det lär finnas stor skönhet bland de satarna. Jag ser det varje dag, tihihihihi.

Andra har undrat hur en del kan undra hur en skönhetstävling där unga kvinnor bedöms på en så ytlig faktor som utseende kan vara oförenligt med bildningsförbundets betongsåssetrista värdegrund, men dessa har inte ens läst den. ABFs mål är att Göra en annan värld möjlig och för en vinnare blir en helt annan värld möjlig när hon får fara till kontinenten och Amerika för att visa upp sig. Det lär bli en svettig uppvisning.

Här kan du anmäla dig till Fröken Sverige 2020:

*Kaj.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *