Bokrecension: Framgångsmannen Alexander Pärleros “Framgångsboken” för tips och verktyg på hur man blir framgångsRIK

Alexander Pärleros är en framgångens man, helfixerad vid framgång, pratar om framgång hela tiden. Han har vunnit tre priser för sin podcast och bok om hur man blir framgångsrik och kan därför kalla sig själv framgångsrik. I hans bok ”Framgångsboken” går han igenom, steg för steg, hur man blir mer framgångsrik, och han har sannerligen brukat bokens råd, för ”Framgångsboken” är en sann framgång med lysande, framgångsrika siffror.
Vad jag tänkte innan jag öppnade boken.

Man skulle nästan kalla det för en framgångssaga men det vore att förringa sanningen för framgången är verklig. Boken innehåller också verktyg för framgång. Men inte verktyg som vi känner verktygen, som fogsvans, rasp och hyvel. Han vill berätta hur man gör för att göra saker så man blir framgångsrik, vilket han själv gjort och blivit framgångsrik. Han vill se kraften i att förändra liv. Han har sätt kraften i att förändra sitt liv och bli framgångsrik genom att berätta för andra hur de blir lika framgångsrika som honom, som han blivit genom att föreläsa och prata om framgång. Men det vore att stjäla Pärleros idé, att bli framgångsrik genom att snacka om framgång, tänker min vän Bartolomeus. Om du fortsätter läsa får du veta om hans planer på att bli en succé, precis som Alexander.

Men framgång handlar om så mycket mer än bara tjäna pengar för man ska har passion för att tjäna pengar också. Man ska våga tjäna pengar på låglönefabriker i Vietnam. Ditt liv är för kort för att inte bli bäst på just din sak att vara bra på. När du läst ”Framgångsboken” kommer du med ens bli världsmästare, fastighetsmiljardär, gå till världstoppen, bli den bästa versionen av dig själv. Boken kommer bara ges ut i ett fåtal exemplar eftersom allting är relativt. Du är inte så världsmästare om alla andra runt om dig också är det. Det går inflation i framgång. Därför ges boken endast ut i till 500 hemligen utvalda personer som ska bli rika och glada. Om alla andra blir lika rika och glada kan inte den utvalda vara rik och lycklig eftersom rikedomen och lyckan är i förhållande till understående som man blir glad av att se ner på. Kan det vara bra tänkte jag kritiskt?

Enligt förlaget har givit boken följande ämnesord i sin sökmotor: framgång, karriär, succé, målsättning, att nå sina mål. Min framgångsfixerade kamrat Bartolomeus brukar söka på ordet ”succé” när han ska ”köpa” böcker. Hans browserhistorik innehåller bara Bing-sökningar på ”succé”. Bartolomeus vill intet annat ha än succé. Han ska starta ”Succépodden” där han bjuder in vänner till att tala om successionsordningen. Istället för börshajar kommer intervjuerna vara med hajskötare från djurpark. Även vederbörande Pärleros vill kanske vara med han likväl med. Vill du vara med? Svara via e-post. Pärleros har intervjuat Bengts favoritsångerska Sissel Kyrkjebö, något som han aldrig skulle våga, dels för att hon sjunger fint och dels för att Bengt inte talat norska sen han gratulerade till vinsten i Grenoble -68.

Vad jag upplevde när jag läste boken

Så fort jag öppnade boken kände jag framgången i de svarta bokstäverna på bokens blekta papper. Jag började skratta. Allt var så enkelt, plötsligt. Förr såg jag bara byråkrati och problem när jag skulle starta oseriösa företag. Allt gick så lätt. Dansade.

Eureka moment, för att slänga sig med engelska! Det var en lysande läsupplevelse, bokstavligen. Jag ”har” problem med läsning så jag satte på ljudboken i bandspelaren och läste samtidigt. Jag får ett annat tempo då. Jag bläddrade igenom pärm för pärm och såg slutligen framgångens ljus. Framgångsrik man bli både kvinna som man. Titta på Blondinbellan och Annie med hennes ledarskap som vuxen i rummet. Mycket arbete ligger bakom Biancans författarskap och hennes djupa texter på ”bloggen” och hon har väl underbyggda politiska åsikter i podcast, har jag hört.

Första halvan av boken (som Kaj skämtsamt kallar för GT) handlar om hur man tar reda på vilken dröm man själv har och vill uppfylla. Jag, Kaj, drömmer om en överraskningsfest med alla mina kamrater i plugget. Ballonger och serpentiner. Bara glada miner. Vi dansar och sen stannar Allan säckpipan och alla står still och alla som rör sig får piskrapp.

Den senare halvan (NT) är den som går ut på att genomföra målet och drömmen man har. Man ska vara både drömmare och makare för att bli framgångsrik så jag tog mig i polokragen och började med att skriva inbjudningskort. Men vänta, tänkte jag då? Om jag förbereder mitt party själv så blir det ingen överraskningsfest. Jag skrev därför en lista med vilka önskemål på kaffebröd och lekar jag önskade och överlämnade den till Allan samt bad honom ordna resten. Nu väntar jag på att det ska hända. Allan är en ilsk och sträng men ack så rättvis man så att han belönar mig på detta sätt vore högst oväntat.

En vecka efter jag läst boken

Jag har investerat i den nya gröna växande medicinmarknaden i Danmark. Har redan fått återkastande pengarna. Nu bor jag på mitt gods med mina dvärgslavar i struthatt och monokel. Jag är inte tvungen att förnedra dem men gör för att jag kan och för att visa på min framgång. Osmakligt, säger ni. Jag ska snart ”vara med i” Bartolomeus ”Succépodden” för ett samtal om mitt ansvarsfulla ledarskap och hur man sätter upp mål. Jag har genomfört mina mål. Mitt mål var att berätta om hur man når sina mål för framgång/succé. Jag ska på min yacht för att idka kolonialisering av tredje världen. Med dvärgarna ombord ska vi erövra, hör jag mig vråla. Jag kan inte längre kontrollera mina framgångsimpulser. Boken styr mig till mer framgång. Jag investerar i Bitcoin och blir rik som en bitcoininvesterare.

Jag har köpt en kopieringsapparat för att få ännu mer pengar och bli ännu framgångsrikare. Fusk, säger ni? Jag “svarar” att det inte finns dåliga “sätt” för att bli framgångsrik utom de sätten som man “bara” blir fattig och sorglig av. Ur min maskin sprutar det pengar. Men med stor energi kommer stort ansvar så jag ger “tiggarna” utanför Konsum lite “småpengar” jag skrivit ut. För mig gör det intet men för dem förändras livet från svart till mellangrått. Jag ska investera i tältläger nu när det går så bra för tiggarna “tack” vare mig. Hejhopp! Vad gör man inte för lite godhet. Jag ska köpa Kaknästornet. På toppen av den höga byggnaden ska jag titta ner över mitt verk. Jag skall le. Sen ska jag resa en obelisk i granit. Framgångsobelisken ska den “heta”.

Min kropp förändrades till mer framgångsrik. Jag tog på mig joggingskor och “sprang” tjejmilen. Jag har låtit resa ett hus till min framgångs ära. Det står bredvid Allans hus men är något högre, något bredare, något längre. Även mitt hus är grått och saknar fönster. Det ser inkräktande ut. Obehag. Jag ser på mitt livsverk och är för första gången i mitt liv lycklig. Jag har nått framgång, och det var inte utan Framgångsboken och Framgångspodden. Mina politiska sympatier har förändrats. Jag vill att man blandar ihop människa och data. Jag tror på medborgarlön och medicinskt knark. Jag diggar start upps och köper egna start upps. Jag beskriver affärsidéer som “simpla” men “briljanta”. Storheten ligger i det minimalistiska. Jag funderar på att frysa ner min kropp och bli väckt i framtiden för att alla där och då ska se hur framgångsrik jag är. Jag skriver mina mål på en lista och sen bockar jag av en efter en.

Det är med största ödmjukhet som jag ser ner på alla mina undersåtar. Utan dig Alexander vore det inte möjligt för mig att bli så framgångsrik och lycklig.

Boken får 4 av 5 älgar.

Kaj

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *