Intervju MED DÖ-saklig torrboll från partiet Medborgerlig samling (MED)

Vad vilja Sveriges elfte största parti Medborgerlig samling? Svaret är att de vilja samma sak som Moderaterna. Vi har träffat Edward Nordén. Vår intervjuserie med politiska företrädare från partierna under fyraprocentsspärren fortsätter med vår kamrat Edward, partiets talesperson i frågor som rör jordbruk, säkerhet och terrorism.

Vår reporter Kaj satte sig ner på marken i Malmö och samtalade med stadens lokala vice ordförande för nystartade partiet Medborgerlig Samling, känt för sitt samröre med den totempålefixerade satanistmusikern Alexander Bard och sexrådgivaren Katerina. Deras partiordförande Ilan Sadé har flera gånger tackat nej till att intervjuas av Kaj så därför fick vi leta oss ner i partiets hierarki. Till slut fann vi räddaren i nöden, Edward Nordén (plats 46 på riksdagslistan). Vår redaktion varnar för hans avancerade/akademiska språk. 

-Hej Edward! Många av våra läsare undrar vad ni har för märke på partiet och varför?

-Ett eklöv. Det symboliserar styrka, frihet och långsiktighet.

-När Kaj gjorde research om er kom han fram till att ni inte gillar DÖDEN-överenskommelsen och startades som en motreaktion mot att alliansen inte stoppade DÖDEN. Hur skulle ni hanterat DÖDEN? Har ni tips till någon som råkat ut för DÖ?

-Svårt med tips till en engångsföreteelse.

-Partiet har en slogan som är “Är du med?”, vilket anspelar på partiets fortkortning MED. Är ni sugna på att MEDarbeta med gamla Alliansen eller bråkar ni? Vilket politiskt parti skulle du beskriva som er främsta MEDfriare och är ni beredda att MEDla för att hitta en MEDelväg mellan er liberalkonservatism och alla andra partiers liberalkonservatism? MEDdela oss det!

-Allianspartierna behöver odla en ryggrad och ta ansvar för det man skapade främst under den andra mandatperioden. Ingen behöver ängsliga varianter av mittenpartier. Det är oseriöst och ohederligt att tro att dagens komplexa och akuta problem uppstod i december 2014 när de rödgröna fick makten. Vi är nog många som provoceras av den typen av verklighetsbeskrivning. Man ska inte ägna sig åt den typen av bondfångeri som politiker. Men vi kommer att föra en dialog med alla partier som vi kan samarbeta med. Det är vad väljare ska förvänta sig också.

Förra finansministern heter precis som partiet. AndersBORGerlig Samlag.

-Vad tycker ni om vår förre finansminister med tanke på att han har sitt namn i ert namn medBORGerlig samling? Är han bättre än Maggan A som har gemet nu?

-Båda är kompetenta politiker, men båda har också varit delaktiga i att skapa dagens problem.

-Vilken är Medborgarnas hjärtefråga, om jag får fråga?

-Vi betalar mer än hälften av det vi tjänar i olika skatter och avgifter. Ändå klarar vi inte av att lösa kärnverksamheterna. Pensioner, försvaret, polisen, sjukvård, skola etc. Skatteslöseriet blir en grundfråga därmed. Om man ska summera allting så blir det demokratifrågor.

-Om man inte gillar er politik måste man vara helt MEDvetslös.

-Ja.

Mer om Alexander Bards politiska resa i faktarutan i artikelns botten.

-Våra unga läsare har hjärtefrågor som de brinner lite extra för, bland annat frågan om lustgas. Hur ser ni på lustgas? Är det farligt för folkhälsan och Sveriges MEDel livslängd eller har ni hämtat Alexander Bards sunda hållning narkotikafrågan?

-Vi har helt öppet tak i att diskutera narkotikafrågor. Det finns många perspektiv och många vinklar i ämnet. Vi vrider och vänder på ämnet rejält för att få fram bra underlag till ett kommande beslut. Personligen är jag fortfarande obestämd. Det finns bra argument på alla sidor i debatten.

Vår intervjuare (skyddad titel) Kaj pressade Edward ytterligare i lustgasgrågan om huruvida en legalisering av lustgas i privat bruk vore ett tydligt frieri till väljarna.

-Vi är inte friande. Man resonerar kring vad som blir bra beslut och argumenterar för den linjen.

Vår reporter Bengt på en demonstration mot landets restriktiva lustgaspolitik. Spola kröken och andas in lustgasen (rimmar tyvärr inte utan rusningsmedel).

Medborgerlig samling vägrar ge klara besked till våra lusgastokiga läsare. Alla sanna och med rätta besvikna Kuriosakuriren-läsare kan sluta läsa intervjun här. Alla andra får läsa vidare. 

-När kommer Löfven avgå? Kajs alla söner tror att casinokillen med fluga tar över snart. 

-Senare än han borde.

-MED beskriver ni som ett liberalkonservativt parti. Är ni för en vild förändring och stabilitet och traditioner samtidigt och hur går det ihop?

-Vi är livsstilstoleranta men tror inte på att radikalt förändra samhället. Det betyder att vi är toleranta inför människors egna val i livet. Man måste få bestämma över sitt eget liv och de val man vill göra. Men som samhälle och land så behöver man tänka igenom förändringar som påverkar oss alla. (blablablablabla etc.)

-Jag hänger med en teatergrupp som är världsberömd i min stad Huddinge. Vi ska göra en musikal om er, ”Rhapsody in liberalkonservatism”, med ett MEDryckande MED-MEDley. Du kan MEDdela mitt gäng om du ger dem ditt MEDgivande för att få sjunga om er i MED på? Nu är ni MEDvetna om det. 

-Har dessvärre missat den musikalen och många andra.

Jag skojade bara om det där med musikalen. Men vad gillar ni för musik? Army of Lovers?

-Jag har varit trummis i ett par band än så länge. Punk, death och black metal. Gillar allt från country till trap rap (vanligt på fritidsgårdar) och opera dock. Bra musik är bra. Dålig musik är dålig.

“Jag gillar enbart manlig musik”

-Edward Nordén, fritt citerad.

-Vi på Kuriosakuriren har vid ett tidigare tillfälle intervjuat Lena Mellin som i MEDia har kallat er för dumma saker som ”höger” och ”starkt konservativa”. Tar ni avstånd från henne och Kuriosakuriren som intervjuat henne då?

-Generellt sett så tycker jag att det är ett jävla trams när man förväntas ta avstånd från människor med andra åsikter än ens egna. Lena Mellin vet naturligtvis att vi är liberalkonservativa och inte starkt konservativa. Det är ett medvetet spel som tyvärr missleder de läsare som inte riktigt vet vad Medborgerlig Samling står politiskt.

“Det finns inget samband mellan Medborgerlig Samling och Medborgerlig Samling”

-Ett parti med samma namn, Medborgerlig samling, fanns på ljuva sextiotalet, the swinging sixties, och har nu födds på nytt, fått en renässans. Är ni samma Medborgerlig Samling som blev Framstegspartiet som blev Kommunens framtid i Åstorp som blev Sverige-demon-kraterna som blev till AfS som blev KD? Har Kaj gjort dålig research, tycker du?

-När MED kommer till makten så kommer Kaj att ha gott om tid till att fundera över hur man gör korrekt historisk research. I fängelset. I övrigt så finns det inget samband mellan dåtidens Medborgerlig Samling och dagens.

Bild från Katerina Janouchs sexspalt i Medborgerlig samlings partiprogram där sexmänniskorna ställer frågor om lust.

-Den omåttligt populära barnboksförfattaren Katerina Janouch ska vara någon slags oberoende MEDhjälpare, inte sant? Om mina föräldrar läst tidningarna korrekt kandiderade hon som politisk vilde på er lista. Kommer Katerina Janouch ha er politik, eller är det bara om hon får ha en egen samlevnadsspalt i ert partiprogram?

-Katerina är en fri fågel och vårt partiprogram utgör MEDs tankar om samlevnad. Det privata har ingen egen spalt. Do what thou willt is the whole of the law (sic! ett l för mycket i wilt)- så länge du inte passerar en annan individs gränser för frihet.

-Allan brukar passera gränsen. Du får MEDge att ni inte har någon riktig profilfråga vilket av många anser är viktigt för småpartier för att synas. Jag tänker på att Djurens Parti har djur- och gödselfrågan, Feministiskt initiativ är besatta av kvinnor, Piratpartiet gillar internetet, Kommunistiska partiet kämpar mot den taskiga exploateringen av arbetarna, säger Kaj. Varför upplevs det som ni inte riktigt har en profilfråga? Politiken får inte bli för MEDioker, menar vår inrikespolitiska kommentator Kaj. Är ni för MEDelmåttiga?

-Har man en specifik fråga så är man ett enfrågeparti. Har man flera frågor saknar man en profilfråga. Det är standardupplägget när någon vill skriva ned ett nytt parti. Vi tittar på alla de politikområden som utgör ett samhälle och ett land – delar och helhet. Medierna vill generellt sett hellre ha en enkel fråga och helst framförd av en kändis. Vi vill hellre ha yrkesmänniskor som har kunskap i sakfrågor och som framför detta på ett resonerande vis.

-Många som planerar att rösta på er är smarta men hur ska ni göra för att fånga MEDelklassens röster? Man vill ju inte stryka MEDhårs men ändå få makten men lite mer poppis hos MEDelsvensson kan ni väl bli, inte sant?

-Good point (reds. anm. engelska för bra synpunkt). Medelklassen känner mer och mer av problemen. Där kommer man att röra på sig i takt med att man förstår att sittande partier inte har förmått lösa problemen som man har varit med om att skapa. Men som svar, ja, många tycker att vi är lite svåra att fånga. Mycket text, många resonemang och kanske ett lite svårt språk emellanåt. Det finns många akademiker i partiet (reds. anm. skryt) och i övrigt så är det en utmaning att lära sig skriva tydligt och begripligt. Det försöker jag också bli bättre på.

Vår reporter Kaj slumrade plötsligt till mitt under brinnande intervju för att han pratade i så långa meningar med bisatser etc. Han vaknade från REM-sömnen och fortsatte ställa de frågor han hade skrivit ner. Edward log förstående.  

“kalopshöger”

-Vad tycker du som konservativ om gammal mat som kalops?

– Det finns kalopshöger och kollapshöger. Vi brukar beskrivas som det senare (han skratt för att betona att det var en vits).

-Ur ert idéprogram läser jag att ni har en konservativ syn på kulturen (gäsp). Betyder det är ni är emot offentlig performancekonst som innehåller slem och många lager med klet?

-Nej. Konsten fyller flera funktioner. Från avbildande av vackra ting till att ifrågasätta och provocera. Men man måste också ifrågasätta vem som ska betala för vilken konst och kultur.

Antingen eller-frågor

-Nu är det bäst att du gör dig redo för våra antingen eller-frågor. De kommer i en lång radda här och nu. Först: MEDelålders män eller MEDelålders kvinnor?

-MED före kön.

-Att vara MED på Alexander Bards kontroversiella e-postlista ”Elit” eller på Alexander Bards kontroversiella e-postlista ”MEDborgaren”?

-Medborgen.

-Vilka går ni med på Pride, Björnarna eller de liberalkonservativa (med läder)?

-Vår öppet homosexuella partiledare är inte vänster nog för att MED ska få vara med på Pride. Valfri klädsel därmed. (Edward svarade varken eller eftersom hans parti är bannlysta på pride.)

-Högertrafik eller vänstertrafik?

-Högertrafik.

-MED-sols eller motsols?

-Motvals.

-MEDfart eller höghastighetståg?

-Medfart.

Burke (konservativ filosof) eller Burka?

-Burke.

Hegel eller tegel?

-Hegel är tegel.

-Marx eller Max Hamburgare? (redaktionen utlyser en varning för ett otäckt högersvar)

-Den ena ger mättnad, den andra massvält. Blir Max trots deras papperssugrör.

-Höger eller vänster? (Återigen får vår ansvariga utgivare varna för läskigheten.)

-Höger.

-Tack för att du är så MEDgörlig. Lycka till i nästa val, mot fyra procent och framåt eller bakåt!

Partiet ställde upp i sitt första riksdagsval och blev elfte störst med 0,2%.

FOTNOT: Även kälkens underdel heter MED vilket är en så kallad ordkrock.

Faktaruta: Alexander Bards politiska sympatier

Den kända före detta partimedlemmen Alexander Bard är känd för att bedriva politiskt hor i de olika partierna. Han gick med i Folkpartiet 2008 men lämnade kort därefter för att partiet inte vill legalisera knark och prostitution. Därefter startade han ett eget parti, Liberaldemokraterna som lades ner eftersom han inte fick så många kompisar med sig. Därefter gick han med i Centerpartiet men lämnade kort därefter för att partiet inte vill legalisera knark och prostitution. Sen gick Alexander Bard med i Piratpartiet för att de vill legalisera knark men han lämnade kort därefter eftersom partiet inte vill legalisera prostitution. 2018 meddelade Bard att han hade bytt parti till Medborgerlig samling men han lämnade i december förra året för att partiet inte vill legalisera knark och prostitution.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *