Delar av E4:an grävs upp – ska läggas heltäckningsmatta

KONSTPROJEKT. Europaväg 4 skall tillfälligt grävas upp för att ge plats åt heltäckningsmattor på flera sträckor. Totalt ska det bli 3 mil matta på bilvägen. Vägarbetet har redan börjat i och med flera spadtag och snart skall mattorna rullas ut. Verket kommer stå färdigt hösten 2019 och finnas stå i tre år. 

Regelverket säger att minst en procent vid byggen skall avsättas för konst. Sedan 2005 har Trafikverket innefattats av enprocentsregelverket men ingen konst på vägarna har tillkommit, vilket det nu skall bli ändring på. Byggherrar på vägarna skall nu släppa in konstnärerna in i värmen. Med viss hjälp av matematiken kan man fastställa konstverkets kostnad. Statens utgifter för kommunikationer uppgick 2017 i 53296 miljoner kronor. En procent av det blir, enligt professorn, 532,96 miljoner kronor, vilket är nytt topprekord om uppgifterna skulle stämma. Trafikverket har dock bristande transparens så de verkliga siffrorna är snart sopade under mattan, säger lektor.

Konstnären Bernhardina har givit order om att gräva upp en tjugondel av E4 på olika platser, samt att gräva upp Tumba, efter önskemål från kommunen som hoppas locka besökare med den nya mattan. “Sveriges enda skofria kommun” ska bli en ny paroll, tjohej, hojtas det, bara den skylten beräknas kosta ett tiotal tusen kronor. Att cirkulationsplatser kommer utrustas med kuddar och böjliga pinnar stod klart efter en omfattande slakt på fågeldjur. Mattan som ska fästas i marken har olika mönster.

Bernhardina berättar mer:

-Vägarna en en hård och tung miljö som blir en kontrast till den inbjudande miljö jag vill skapa, säger Bernhardina mjukt och inbjudande.

Bernhardina varnar för att väglaget kan försämras som en följt till tilltaget. “Spänn fast bältet.”

En reaktion till “Delar av E4:an grävs upp – ska läggas heltäckningsmatta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *