Experten har ordet: Så ser du om din unge är deprimerad

Många talar om ungar och människobarns psykiska ohälsa som vår tids ödesfråga och vi på redaktionen är inte sämre. Här har vi psykologen Kaj, redo för att svara på dessa ödesfrågor och era frågor. 

Kaj, legitimerad inom pyskopatin, menar att det finns fyra huvudsymptom på depression bland barn och ungar som är rop på hjälp. Kaj är inte bara psykolog utan också barnpsykolog med erfarenheter av att vara ett barn. Han går stegvis igenom samtliga punkter nedan.

Ungen tittar på AXESS TV fastän det finns barnkanaler med våldsunderhållning.

-Att AXESS TV-tittande är en bra varningsklocka, ska föräldrar ha klart för dig. En av mina klienter hade kollat igenom samtliga avsnitt av “Medicinska pionjärer” och hela “Tjajkovskijs stråkkvartettsats i B-dur”. Fy helvete, vad sorglig sonett-unge, som jag brukar kalla dem! Det var svårt att muntra upp stackarn. Denna gång var det dock inte hans fel utan föräldrarna som satte honom framför programmen på TV. Han kunde hela periodiska systemet innan han kunde gå. Han kan inte gå nu heller när han fyllt moped. Man måste börja tidigt att lära barn gå, annars går de inte!

Fotnot: Efter publicering av artikeln har pojkens föräldrar har fråntagits vårdnaden av barnet.

Ungen lirar inte rundpingpong på ungdomens hus (endast grabbar)

-Jajajaja, ring till ledarna på ungdomens hus och säg att de ser till att din pojkunge är med och leker och inte surar. Det är viktigt att man muntrar upp till rörelse och inte tar till våld i onödan. Han ska ta sig till pingisplanen själv med egna rörelser. Vill inte grabben så har du inte manipulerat ungen ordentligt. Du kan snacka lite vid sidan av och sätta upp tydliga målsättningar med belöning etc.

-Att pojken inte vill lira pingis som alla andra kan vara ett tecken på avvikande sexualitet och lust, som kallas homofili. Det är viktigt att prata om det med grabben och lära ut en god moral och sådant. Det är också superviktigt att ungen passar in bland andra barn.

Ungen sväljer inte när denne dricker Listerine

-Det är jävligt illa om ungen inte gillar Listerine-smaken i käften. Ja, jag vet vad ni tycker, alla gillar inte smaken och det är starkt. Men, vadfalls! Svälj fort och skölj med bröstmjölk efteråt, djävla unge. Trettio sekunder kan det handla om! På fest måste man som ungdom dricka och det är höga sociala kostnader som man som förälder inte vill betala, heder etc.

Ungen känner sig inte glad.

-Det kanske mest klassiska symptomet på depression är nedstämdhet, lärde jag mig under min utblidning.

Det som många av de oroliga föräldrar vi pratat med undrar vilken behandling man ska ge barnet. Aga och cannabis ska ha varit på tapeten i många hem. Psykologen Kaj svarade mycket kort på frågan om terapi eller annan vård är bäst.

-God moral och aga är den bästa behandlingen, säger Kaj.

AXESS TV – dåligt för barn, menar Kaj.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *