“Utvecklingen har gått för långt – krig börjar förlora sin charm”

Dagens debattör, Björn Leijonhufvud menar att vi borde kriga mer som vi gjorde förr i tiden.
Detta är en åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribenternas egna och inte Kuriosakurirens.

Nu får det vara slut på den vapenutvecklingen och krigsteknik som används idag. Jag och många av mina män vill ha tillbaka de hederliga och modiga krigen, man mot man.

USA har förlorat sitt förtroende som ett militärt föregångsland där flera ledare under de senaste decennierna bara suttit inomhus, i trygga, vita hus där de trycker på knappar för att kriga. Annat var det förr, minsann. På min tid var Karl XII med ute på fälten med svärdet i högsta hugg, alltid redo för strid. Annat är bara feghet.

“Alla ska med ut på fälten och slåss”

Man ska se på krig ungefär som på schack, anser jag istället. Alla ska ut på fälten och slåss. Tänk hur mäktigt det skulle vara att se alla bönder uppradade, med hästar och löpare med löparskorna på, minsann. Torn, damer och självaste kungen ska också med!

“Vi måste få ockupera fritidsgårdar där vi kan leka”

Samhället måste se till att vi nostalgiker kan få syssla med vår fritidssysselsättning och kanske få ta över, ockupera, några fritidsgårdar där vi krigare härja som klassiska barbarer. Det finns något ironiskt, för att inte säga hycklande, över att politiker vill att vi vuxna ska sköta oss men samtidigt inte ger oss lite lekytor. 

Det som verkligen värnar om våra traditioner är att bevara krig som det har varit i alla tider, med svärd och hästar, och inte börja experimentera med vapen som endast kan kallas för feghet. Det säger ju sig självt, man kan ju inte föra krig utan riktiga muskler.

Bengt Leijonhufvud

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *