Efter klagomålen – hästar blir äntligen vanligare i stadsbilden

Antalet djur på gatorna har ökat drastiskt efter att fler hästar har släppts lös i flera medelstora  och stora storstäder. Många av liven har födds upp av organisationen Flemingsbergs hästuppfödning i deras källarlokaler och många ska ha cirkuskvalitéer, sägs det. Men hos kritiker heter det dock att ”djuren kan inte föra sig och bete sig när de är bland folk”.

Djurorganisationer som verkar för djurs rätt till delaktighet i samhället har nu, efter decennier av önskemål i tidningarnas insändarspalter för att få tillbaka hästen till städerna där de en gång förekom, äntligen lyssnat. Och nu har Flemingsbergs hästuppfödning under veckan släppt ut hästdjur i centrala delarna av staden.

Nostalgikernas vision om hästar på gatan.

Under året har det rapporterats om att hästliknande djur synts till i flera stadsdelar i Stockholm med omnejd. Der rör sig om en plantering av häst i städerna. Liven har födds upp på av organisationen Flemingsbergs hästuppfödning i deras källarlokaler och ska ha cirkuskvalitéer.

Med hästar på gatorna kommer avkastningen öka, säger förespråkarna.

Det mytomspunna hästdjuret har under de senaste åren avlägsnat sig från stadsmiljöer till andra jaktmarker, såsom skog och liknande så återkomsten var högst oväntad. Låt oss komma ihåg att hästen var vanligt förekommande i städerna innan sekelskiftet (reds. anm.1800). Det är alltså ingenting nytt att hästdjur planteras i storstadsmiljöer. Det har gjorts förr.

Faran för bilar har blivit omdiskuterat efter att ett vildsvin skadade benet i en olycka vid kungens kurva, förra året. Flera av hästarna har övats på att hantera höga oljud.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *