SVT-sändning hackad av datahackare

SVT har utsatts för en hackerattack mot eftermiddagens rapportsändning. Fel grafik visades upp, till Piratpartiets fördel och händelsen ska nu utredas. 

Under Sveriges Televisions “Rapport” visades fel grafik upp i sändningen. När nyhetsankaret Lisbeth Åkerman, till höger i bild, klädd i rött, skulle berätta om den senaste opinionsundersökningen från Novus, kunde den uppmärksamma TV-tittaren se att en stapel var något högre än väntat.

Men de facto verkar det inte röra sig om en kraftig ökning för Piratpartiet i opinionen utan ett IT-haveri. Så kallade datahackare, ungdomar med hjärnkoll på data ska ha tagit sig in i SVTs datasystem och hackat, troligtvis på uppdrag av Piratpartiets företrädare.

Läs mer: Avslöjat: Joakim “Jockiboi” Lundell blir julvärd i SVT

Det hackervänliga partiet Piratpartiet som förespråkar nedladdning på nätet har flera gånger kopplats till hackingorganisationer och SVT håller dessa som huvudmisstänkta när händelsen nu ska utredas.

-Hackarna var anonyma så detta kan bli lite småklurigt, säger väder-Nils till Kuriosakuriren.

Tidigare idag på webbplatsen Twitter.
UPPDATERING

Lisbeth Åkerman kommenterade händelsen på Twitter med att det skulle vara “ett rent falsarium, ett montage, som aldrig har förekommit i Rapport”. Vi på Kuriosakuriren tar avstånd från texten som är skriven av vår praktikant och vi kommer ta ett snack med praktikantens föräldrar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *