Pyromaner går till attack efter skogsbrandskritiken – nekas köp av grill

Pyromaner landet över organiserar sig för att gemensamt möta kritiken från MSB och diverse lantbrukare. Enligt ett uttalande från en nystartad föreningen har eldningsförbuden slagit hårt mot den redan nu utsatta minoriteten.

Flera eldningsförbud har slagit hårt mot personer som lider av pyromani och många vet inte var de ska ta vägen. För de mest utsatta innebär ett eldningsförbud totalstopp för grillar, campingkök, inte bara vanligt, hederligt mordbränneri.

-Jag är okej med att vi inte får elda i bebyggelse men skogen brukade vara en fristad, säger en anonym pyroman efter rundringning.

I veckan har flera olika pyromanisällskap gått ut med kritiska uttalanden. På Dalarnas sektion är man extra frustrerad och situationen börjar bli kritisk.

-Om vi inte får elda, varifrån ska jag då få ruset?, undrar flera vi talat med.

Diskrimineringen mot pyromaner tar sitt uttryck på flera sätt menar experter. Flera livsmedelsföretag har dragit in och slutat med all försäljning av grillar tändvätska etc. vilket har skapat en svart marknad för antändningstillbehör.

LÄS MER: Efter skogsbränderna: så ska pyromanerna hantera sin lusta – mordbränneri

Det är inte heller längre social accepterat att fimpa cigarillerna direkt på backen. Något som fått pyromanen Konon att sätta ner foten.

-Jag får inte elda i bebyggelse eller jag får inte elda i skog och mark eller jag får inte grilla eller jag får inte fimpa […] Snart är det väl bara mikrovågsugnen kvar att köra med, säger Konon.

Enligt Socialstyrelsen är pyromani en av vår tids stora folksjukdomar och som anhörig till en pyroman är det viktigt att man visar respekt för den drabbade. Alla känner väl någon som triggas igång av ord som ‘stor brandrisk’ och ‘mycket stor brandrisk’.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *