Efter skogsbränderna: så ska pyromanerna hantera sin lusta – mordbränneri

Pyromani är idag en folksjukdom och allt fler drabbas, rapporterar Kuriosakuriren. I veckan utkom för första gången Socialstyrelsens broschyr om intresset för mordbränneri. 

Det kan också vara svårt som närstående att veta hur man ska förhålla sig till att kompis, arbetskamrat eller familjemedlems plötsliga intresse för mordbränneri, på samma sätt som många mordbrännare upplever att vännerna slutar höra av sig. Många mordbrännare som vi pratat med upplever ensamheten varje dag. 

“Hade bara tänkt mig ett par kvadratmeters brasa”

En pyromankärring vi talat med menar att det ibland är allt för enkelt att tappa kontrollen över branden man startat.

-Jag hade bara tänkt mig ett par kvadratmeter men rätt var det var hade de kallat in italienska flygplan för att dränka djuren i skogen, berättar kvinnan som önskat att vara anonym*.

Socialstyrelsens publicerade nyligen, i samarbete med diverse skogsbrukare, en guide till hur man som pyroman hanteras sitt besvär på bästa sätt, bland annat att man bör hålla sig inomhus för att inte skada andra.

Till dig som vill elda i bebyggelse

Om man vill elda i bebyggelse (såsom stad, tätort eller liknande), rekommenderas sopkärl. Elden är enkel att släcka och dessutom finns det flera soptunnor om bråk mellan mordbrännare skulle uppstå. Undvik byggnader i trä då fasaden kan komma till skada. Har du vätska så kan du tända på bankomater. Det är okej så länge du står i kö och väntar på din tur. Enligt Socialstyrelsen är hänsyn “a och o” (reds. anm. alfa och omega (reds. anm. grekiska)). 

Är man i naturen och inte vill ta hänsyn till eldningsförbudet kan man elda på torra ytor som antänder lätt. För att hindra din brasa från att sprida sig rekommenderar Socialstyrelsen att man gräver en vallgrav i backen och fyller med vatten vi inte har, så att du kan hålla branden under kontroll. 

Man bör inte elda på klippor, berg eller stenar då elden aldrig tar riktig fart.

Visa respekt för den drabbade

Som anhörig till en pyroman är det viktigt att man visar respekt för den drabbade. Sätt dig in i dennes sits och tänk dig in vad du själv skulle kunna göra för att få den där “kicken” (reds. anm. slangord för “sporre”). Kom ihåg att inte skuldbelägga offret, även om offret inte tagit hänsyn till eldningsförbud och liknande pladder. Tillsammans kan vi arbeta för att minska skadorna efter mordbränneri. 

*Namn finns på Flashback.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *