Nytt Vasalopp ska få unga att slå kullerbyttor från Sälen till Mora

MORA
Det var 1520 som Gustav Vasa vann det första Vasaloppet och efter det har flera lopp tillkommit, såsom Nattvasan, Halvvasan, Tjejvasan, Cykelvasan men även flera löplopp. Nu i veckan avslöjades de nya planerna på nästa stora idrottstävling – Kullerbyttevasan.

De tävlande ska ta sig från Sälen till Mora, en sträcka som motsvarar 90 kilometer endast genom att upprepa rörelsen kullerbytta flera gånger. En kullerbytta är en rörelse där både händer och rygg vidrör marken innan man kommit tillbaks stående i ursprungspositionen, något som är en mycket populär aktivitet bland ungdomar. Enligt reglerna kommer de tävlande inte få fuska.

Om man byter ut skidor mot kullerbyttor och snön mot lera så kan man tänka sig hur det kommer se ut i.
“Förstklassig underhållning”

-Vi hoppas på mycket folk och 90 kilometer tuff sport men också förstklassig TV-underhållning. Allt är planerat att sändas på SVT24 och på Play på webben. Vi har även kontakt med utrikiska TV-kanaler som vill sända detta unika evenemang, säger ansvariga för Kullerbyttevasan.

Anonyma källor till Kuriosakuriren säger att det arabiska TV-bolaget Al Jazeera och brittiska ditot BBC CBeebies  skulle vara intresserade av sändningsrättigheter. Vad Vasaloppets grundare, Gustav Vasa skulle tyckt om den nya satsningen är ingenting de ansvariga vill svara på.

Kranskulla kommer vara den lokala förskolepedagogen Solveig som tar uppgiften på största allvar.

-Jag är nervös och ligger ihoprullad som en liten grävling och äter inlagda mandarinklyftor, berättar hon till Kuriosakuriren.

Den första upplagan kommer gå av stapeln nu i höst och planeras vara återkommande på den andra söndagen i september, varje år. Kuriosakurirens idrottsfantast Pelle var på plats i Dalarna under IFK Mora Idrottsallians och Sälens IF presskonferens där planerna på Kullerbyttevasan tillkännagavs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *