Nytt lågvattenmärke! Mejeriprodukter återkallas – innehåller bröstmjölk

Kuriosakuriren kan nu avslöja ännu ett lågvattenmärke inom det utbredda matfusket. Kvinnliga bönder fick fylla på mjölk-, yoghurt- och kesopaket med sin egna bröstmjölk. ”Det är skandalöst”, säger matindustriforskaren Styrbjörn Ek.

Det hela började i fredags då sjubarnsmamman Git i Ängelholm på webbplatsen Facebook skrev att mjölken smakade lite som bröstmjölk, ett inlägg som har delats tjugofem gånger, gillats sjuttiotvå gånger, hjärtats femtiofem gånger och förvånats tvenne gånger. Det hela följdes upp av en diskussionstråd på internetwebbsidan Familjeliv där flera delade med sig av liknande upplevelser.

Den samlade journalistkåren fotograferade mejeriets huvudkontor i Huddinge.

Bröstmjölk är väldigt gott, uppger en utredare.

Och på aftonen erkände mejeriproduktionsjätten Huddinge Ko Mejeri att dessa metoder har förekommit men inte är standard. Flera bönder har alltså fyllt på förpackningar med mjölkprodukter med bröstmjölk. De kallar också tillbaka sin mjölk, yoghurt och med eller mot ersättning.

Vi har pratat med matindustriforskaren Styrbjörn Ek och han är djupt upprörd över avslöjandet.

-Det är fult att fuska och detta kommer skaka hela branschen. Helt skandalöst, menar han att det är.

Den så kallade keso-chefen på Huddinge ko mejeri är inte lika negativ.

-Ska man inte få fuska längre utan att några oroliga småbarnsföräldrar blir upprörda. Bröstmjölk är ju inte ens farligt utan bara gott, ropar han i telefonen när vi ringer honom.

Vi på Kuriosakuriren-redaktionen tror hoppfullt att vårt avslöjande kan vinna en Guldspade, priset för grävande journalister i kategorin årets nytänkare. Du kan nominera oss här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *