Intervju med Djurens Parti – “Vi vill inte att djur ska få rösträtt, din kompis skämtar nog”

Del tre i Kuriosakurirens intervjuserie “Nyfiken på småpartiet”. Vi träffade Djurens Partis partiledare Therese Ericsson i hennes hemmiljö på bondgården. Vi samtalade om allt från favoritdjur till schlager eftersom partiet gjort sig känt som djurvänligt. Innebär djurvänlighet människofientlighet eller kan djur och människor leva hand i tass med varann? Intervjun avslutas också lättsamt med en frågesport om djur, i vilken hon vinner tre rätta svar av sju möjliga. Grattis!

-Ni vill föra djurens talan. Är det för att många djur att svårt att föra sin egen talan?

-Djuren har som det ser ut idag ingen talan alls varken när det gäller rent juridiskt eller när det gäller beslut som fattas på olika nivåer i samhället som rör djur och påverkar deras liv.

-Varför heter ni Djurens Parti?

-Vårt namn visar tydligt vår kärnfråga som är att föra upp djurens talan på den politiska agendan. Det nederländska Partij voor de Dieren, på engelska Party for the Animals, har ett liknade namn och de är en förebild för oss då de har suttit i det nederländska parlamentet sedan 2006.

-Djurperspektivet är viktigt och glöms ofta bort. Ska man komma ihåg djurperspektivet, tycker du? Djur kan ha många olika perspektiv, såsom grodperspektiv alternativt fågelperspektiv. (OBS skämt, svara lite snitsigt med glimten i ögat). 

Det är riktigt, alla djurarter har sina egna perspektiv. Vi tycker att allas perspektiv ska beaktas.

-Ni vill att alla arter ska behandlas lika, inte sant? Får man ha favoritarter, tycker du och om så är fallet, vilken art tycker du mest om? 

-Att säga att en hamster, en häst och en varg till exempel ska behandlas lika blir konstigt då de ju är väldigt olika och har olika behov. Det vi vill är att individer av alla arter ska ha rätt till sitt eget liv och att inte utnyttjas av människan.

-När ni kommer in i riksdagen, kommer ni då tillhöra Alliansen då deras logotyp påminner om Animal Planets? 

-Om jag ska svara allvarlig på den frågan? så är svaret att vi inte definierar oss på en höger eller vänsterskala. Vi står för något nytt och våra kärnfrågor är viktiga för många olika typer av människor.

-På webbtjänsten ”YouTube” såg jag er fina valfilm från förra EU-valet. Har ni planer på att göra en liknande film till årets val? Vad tycker du om David Lindgrens insatser som programledare i årets melodifestival? 

“Otroligt osmakligt, verkligen.”

Ericsson om Edward Bloms Melodifestivalsbidrag

 -Jag såg inte melodifestivalen. Jag hade för mycket att göra med arbetet för Djurens parti?.

Edward Blom i ett inte så lågmält shownummer under årets festival utav melodier.

-På tal om schlagern, vad tyckte ni om Edward Bloms osmakliga uppvisning där han glorifierade köttkonsumtion med textrader som “synen av en glaserad spädgris över öppen eld”, “känslan av att knåda en biff tartare” och “ibland får man hummer ibland får man palt”? 

-Otroligt osmakligt, verkligen.

“Jag såg inte melodifestivalen”

-Ska artister ta ställning mot kött, anser du? Bär många ett ansvar?

-Det är jättebra om artister och andra kända personer tar ställning emot kött och annat utnyttjande av djur. Människor lyssnar mycket till kända personer som de beundrar. Var och en har ett ansvar för sina egna handlingar först och främst. Alla som äter kött betalar för djurs lidande.

Min kamrat spontangödslar på rasten.

-När alla andra partier snackar så mycket om invandring, gängkrig, vårdkris och no go-zoner så känns det inte lite B att snacka om konstgödsel då, även om det är lika viktigt? 

Jag tycker inte att Durens parti pratar särskilt mycket om gödsel av något slag? Det är verkligen ingen kärnfråga för oss.

-En vän till mig brukar använda konstgödsel. Hur ska jag förklara att det är dåligt för miljön?

-Jag måst erkänna att jag inte är expert på just gödsel?.

-Är det moraliskt försvarbart att bära tvättbjörnspäls om man donerar sin veckopeng till er då ni kanske förbjuder det? Då kommer väl färre djur till skada?  

-Det är aldrig moraliskt försvarbart att bära päls.

“Vill inte att djur ska användas i filminspelningar”
Djurplågeri.

-Jag blir ofta arg när jag ser djur på film (såsom tigern eller lejonet i “Narnia” och djuren i “På andra sidan häcken”) eftersom jag vet att djuren kommer till skada. Vad tycker ni borde göras för att stoppa djurplågeriet på vita duken?

-Djurens parti vill inte att djur ska användas i filminspelningar om de kommer till skada. Det är bättre att använda tekniken till att skapa animerade djur.

-Ni vill att djur ska kunna företrädas i domstolar. Hur ska det fungera rent konkret?

-Vi vill att djurens juridiska status ska stärkas. Idag har djur inga rättigheter utifrån lagen. Det vill vi ändra på. Att djur skadar varandra i naturen är inte något vi kan lagstifta om. Däremot kan vi genom lagen skydda djuren från människors utnyttjande och förtryck.

-Hur ska djur kunna företrädas i domstolar när många djur har problem med att sitta still (djur-DAMP)? 

 -Vi får nog låta bli att ta in djuren i domstolssalen?.

-En kompis i plugget brukar skoja lite om att ni vill att djur ska få rösträtt men att fyrfotade djur skulle slippa betala skatt. Det står inget om det i ert partiprogram så det stämmer väl inte?

-Nej, vi vill inte att djur ska få rösträtt. Din kompis skämtar nog.

-Har djur verkligen det så dåligt som ni säger? Jag brukar ge mina barn samma mat som uppfödda minkar får i Sverige till middag, det vill säga 20–25 % slaktbiprodukter, 40-50 % fisk och fiskbiprodukter, 10-20 % allfoderblandning samt 15-25 % vatten. Barnen mår bra men bräker ibland. 

Många djur mår väldigt dåligt i Sverige idag, djur i djurindustrin, i försökslabratorier, på cirkusar…listan kan göras lång.

 

Minkmat.

“Empati låter väl ganska mjukt?!”

Therese Ericsson om empati

-Empati – djurrätt – hållbarhet – innovation – mod, Så låter er slogan som är en av valrörelsens mest uppmärksammade. Har ni inte en lite för hård ton?

-Vad roligt att du säger att vår slogan är en av valrörelsens mest uppmärksammade! Vi hoppas att det blir så. Detta är inte riktigt en slogan dock utan värdeord som vår politik tar sin utgångspunkt i. Vi tycker att dessa ord är motsatsen till en hård ton. Empati låter väl ganska mjukt?!

-På er webb läser jag att ni ser upp till er nederländska motsvarighet Partiet för djuren, “Partij voor de Dieren”. På detta partis hemsida finns en rolig bild:

Tänk dig att bli uppkäkad av dino skräcködla.

-Är du rädd för att något liknande kan hända i Sverige?

-Haha! Har inte tänkt på det innan.

-Vilken är den viktigaste frågan inför valet?

-Det finns många konkreta frågor som borde vara möjliga att åtgärda omgående, och där det i de flesta fall finns ett starkt folkligt stöd för att göra så, såsom att förbjuda pälsfarmer i Sverige, att förbjuda alla djur på cirkus och att på allvar satsa på utveckling av alternativa försöksmetoder så att djurförsöken skyndsamt kan få ett stopp. En annan sådan fråga är utökat ägaransvar för katter bland annat genom obligatorisk registrering och märkning av katter, något som finns med i det nya förslaget till djurskyddslag vilket är positivt.

Vi tror dock inte att små och långsamma justeringar i hur mycket och på vilket sätt vi får utnyttja djur är det som kommer att lösa problemet utan vi är övertygade om att det behövs ett paradigmskifte i hur vi ser på oss själva, på individer av andra arter och på vår planet. Allt detta hänger ihop. Djurens parti vill avskaffa allt djurutnyttjande i Sverige och bland detta är djurindustrin det område där vi plågar och dödar flest djur, 100 000 000 landlevande djur varje år i Sverige. Siffran är svindlande och dessa är alla kännande individer som ville leva. Därför är djurindustrin ett fokusområde för oss. Vi vill vara med och skapa detta paradigmskifte.

Lika som bär.

-På tal om djur i logotyp. I er logga har ni en elefant. Är den inte lite väl lik Världsnaturfondens WWF logotyp med pandan? 

-Det var intressant, det är ingen som har sagt det innan. Nej det tycker vi nog inte.

-På er webbsida har ni en kissemisse, liten. Den är gullig men är det inte ett billigt trick för att få röster? 

Vi behöver alla röster vi kan få!? Skämt åsido så har vi ett stort problem men hemlösa katter i Sverige och Djurens parti vill se åtgärder som gör att inga katter behöver vara hemlösa.

Djurfrågesporten

-Ni kämpar för våra fyrfotade vänner. Nedan följer ett quiz med kluriga frågor om djur. Det är förbjudet att slå upp svaret i lexikon eller “googla” på Bing. 

Hur många horn kan en noshörning ha som mest?

1 Två

X Fem

2 Åtta

Therese Ericssons svar: 1. Två

Rätt svar: 1. Två

Vad heter hundens barn? 

1 Föl

X Valp

2 Det beror på vad hundmamman och hundpappan vill

Therese Ericssons svar: X. Valp

Rätt svar: 2. Det beror på vad hundmamman och hundpappan vill

Hur många ben har en spindel?

1 Åtta ben

X Fyra ben och fyra armar

2 En halt spindel har sju ben 

Therese Ericssons svar: 1. Åtta ben

Rätt svar: 1. Åtta ben

Finns det Elefanter i Sverige?

1 Nej, inte vilda elefantdjur

X Kuggfråga, på djurpark.

2 Ja, på Skansen. 

Therese Ericssons svar: 1. Nej, inte vilda elefantdjur

Rätt svar: X. Kuggfråga, på djurpark

Hur många klor har ett friskt männsiskobarn?

1 20

X 10

2 Människor har inga klor

Therese Ericssons svar: 2. Människor har inga klor

Rätt svar: 1. 20

Hur många spenar har en frisk människokvinna?

1 Två

X En

2 Friska människor har inga spenar

Therese Ericssons svar: 2. Friska människor har inga spenar

Rätt svar: 1. Två

Vilket djur är skogens konung och återfinns i Kuriosakurirens logotyp?

1 Björn

2 Älg

3 Kronhjort

Therese Ericssons svar: 2. Älg

Rätt svar: 2. Älg

Hon slutade med tre rätta svar av sju möjliga och vi får nog hoppas att det går bättre i höst. I förra valet blev DP Sveriges 13:e parti med 4 093 röster.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *