Partiet Enhets ordförande Anders Axner i stor intervju om riksdagsvalet, planet X och lustgas

Vår utfrågning av partierna under 4% fortsätter med ordförande Anders Axner från partiet Enhet som verkar för ett harmoniskt samhälle. Basinkomst, fred på jorden och miljön är viktiga frågor för partiet som annars porträtteras som “flummigt” i media. I den här intervjun får partiet visa en annan, mer seriös sida. Partiet fick 6277 röster i förra valet.

-Enligt ert partiprogram vill ni bland annat verka för harmoni, förbättrad livskvalitet, fred, allas lika värde, meningsfullhet, återvinning med mera. Varför tror du att ni inte är i riksdagen när ni har en så fantastisk politik?

-För att inte tillräckligt många människor tror att detta fantastiska och samtidigt självklara är möjligt att åstadkomma. För att inte tillräckligt många människor känner till Enhet. När tillräckligt många människor tror att det är möjligt kommer samhället att bli så fantastiskt.

Bra vallöften eller bara ett spel för galleritet? I Enhets Sverige får vem som helst öppna en egen förskola.

-Tycker ni att privatpersoner bör få starta egna dagis?

-Ja, om de har kunskap och verkligen vill.

-Vilken är Enhets viktigaste fråga?

-Att samhället har en politik som stödjer tanken att alla människor är unika och lika viktiga, hör ihop och påverkar varandra, har rätt till grundtrygghet och att få utvecklas maximalt, i samklang med djur och natur.

-När kommer Enhet in i riksdagen, tror du?

-När tillräckligt många tror att Enhets visioner är möjliga att genomföra.

“Vi behöver äta, ha kläder och nånstans att bo.”

-Anders Axner, Enhet

-På er hemsida läser jag ”en harmonisk människa är en rik människa” men samtidigt vill ni flytta iväg fokus från pengar. Hur går det ihop?

-Livet har en materiell sida och en icke-materiell sida. Vi behöver äta, ha kläder och nånstans att bo. Vi anser det självklart att alla ska ha en sån grundtryggheten bara för att man finns till. Vi kallar den Medborgarandel eller Basinkomst. Genom den får alla en bra grund för sitt liv, men det är inte tillräckligt. Livet har också en icke-materiell sida, vårt inre, våra tankar, våra känslor. En verkligt rik människa har materiell grundtrygghet och känner dessutom frid, glädje och lycka.

Om man tittar rakt in i solen så sägs det att man kan se “planet x”.

-En av era företrädare, Pernilla Hagberg, tidigare Miljöpartist, är känd för sina uttalanden om planet X. Har du sett denna eller är det bara en konspiration?

-Jag har inte sett planet X men tycker inte det är någon konspiration. Jag anser att det är viktigt att var och en får ha sina uppfattningar och att man samtalar om dem med varandra. Att man respekterar vars och ens uppfattning utan att angripa den, även om man inte delar den. Enhet använder och vill det sprida det som kallas Empatisk kommunikation (Non Violent Communication). Där berättar man om sina känslor, behov och önskningar och lyssnar aktivt och med empati när andra berättar som sina känslor, behov och önskningar. Enhet vill att Empatisk kommunikation tas in i utbildningen från förstaklass. Det är en fantastiskt sätt för att lösa och undvika konflikter, bidra till harmoniska människor och skapa fred på jorden.

Coldplay med livets blomma och planeter. Kanske planet X finns någonstans…

-Er partisymbol ser ut lite som Coldplays albumomslag. Har det varit någon anmälan för upphovsrättsintrång eller så?

-Både Coldplay och Enhet har utgått från samma mönster när vi har skapat våra symboler. Symbolen kallas Livets blomma (engelska Flower of life). Hela mönstret kallas för en mandala. En mycket gammal form. I vår symbol betyder mittcirkeln livets ursprung, ”varat” somär allting är skapat ur. I varje cirkel utåt utvecklas mera mångfald och olikheter. Detta kan fortsätta i all oändllighet. Mönstret är en symbol för Enhet och mångfald, att Enhet är kärnan i skapelsens mångfald.

-Lyssnar du mycket på Coldplay?

-Nej, inte ännu…

“Bli Fältbiolog !Åk mera scateboard!”

-Anders Axner, Enhet

Går det att få balans utan Socialstyrelsen?

-Ni vill ha balans men samtidigt byta ut hälsomyndigheter. Hur ska det vara möjligt för mig att få balans utan Socialstyrelsens kampanj Balansera mera för att förhindra fallolyckor. 

Om ni behöver tips för att få bättre balans kan ni ladda ner denna broschyr. 

-Enhet vill ha balans på alla plan. Balans är jätteviktigt för att förebygga problem, dvs för att problem aldrig ska uppstå. Alla ska kunna välja sitt eget sätt, till exempel yoga,ekologisk mat ,olika friskvårdsformer, motion, vara ute i naturen; Bli Fältbiolog !Åk mera scateboard!

-Varför vill ni avskaffa betyg i skolan? Fick ni alldeles för dåliga betyg själva, eller finns det någon annan anledning?

-Jag fick jättebra betyg i skolan, men det var inte särkilt kul att slåss för dessa betyg. Vi vill komma ifrån konkurrenssamhället som gör att ungdomar kämpar mot varandra. Vi vill ha en skola där man lär för livet och var ochen utvecklar sin unika förmåga i samarbete med varandra, utan stress.

-Ni kallas för Enhet. Skulle ni inte locka fler väljare med namnet tvåsamhet? Eller kärlekspartiet?

-Enhet står för att allt här på planeten hänger ihop. Djur, människor och natur delar på samma luft och samma vatten. Samtidigt med enheten finns det en oerhört mångfald, massor av växtarter och djurarter och massor av människor som var och en är unik. Enhets budskap är att samtidigt som vi vet och känner att allt hänger ihop ska vi glädjas och njuta av denna fantastiska mångfald och stödja varandra till att utvecklas till de fantastiska människor som var och en av oss är. Kärlekspartiet ligger nära till hands, för är det är kärleken till allt som är skapat som är grunden för att vi ska få harmoni och fred på jorden.

Enhet hoppas att alla får visa sin kärlek.

-Är det för lite kärlek i politiken, tycker du? 

-Ja absolut

-Det är slut mellan Filippa och Fredrik men Carl och Corazza håller ihop ännu och Anders och Dominika går bra, enligt uppgift. Har ni mer eller mindre kärlek i partiet än Moderaterna, tror ni?

-Vi vill att alla ska utveckla sin kärlek och våga visa den oavsett vem man röstar på.

-Vad menas med andlighet? Många av våra läsare tycker det verkar lite läskigt. Kan du förklara?

-Jag tycker att det är en känsla av samhörighet och ödmjukhet inför skapelsen. Känna glädje och förundran när man ser på fåglarna som flyger, när man ser barn som leker, när man hör vatten brusa, hör musik man gillar, när man strövar i naturen….. Känna nyfikenhet, inte ta allt för givet, inte kräva kontroll, vara fridfull.

Hemskolning är ni lite småförtjusta i, inte sant? 

Ja, vi tycker att det ska finnas valmöjligheter att välja undervisningsform så den passar olika barns och familjers förhållanden.

Jag brukar lära min grabb om sunda värderingar men nu har socialen lagt sig i. Var går hemskolningens gräns?

Så här skriver vi i vårt partiprogram: ”Enhet förespråkar läroplikt, vilket innebär att eleven tillgodgör sig den kunskap läroplanen förespråkar. …. Alla skolformer ska vara tillgängliga för granskning och kvalitetssäkring.

“När det gäller lustgas  vet också att när jag skulle bli pappa så blev maman alldeles förvirrad av lustgasen så vi avbröt den med det samma.”

-Anders Axner om lustgas

I ert partiprogram står det ingenting om er lustgaspolitik. Hur ställer ni er till lustgas?
Tänker du på användning vid förlossning? Enhet tycker att var och en själv ska få välja, och att man ska få information och helst prova i förväg.  Det är viktigt att man har information om förlossning,  att man förstår att det är smärtsamt  och även  förstår vilka effekter olika typer av smärtstillande medel har.  Information om alternativa metoder, såsom akupunktur, behövs också. När det gäller lustgas  vet också att när jag skulle bli pappa så blev maman alldeles förvirrad av lustgasen så vi avbröt den med det samma.

Enhet har tyvärr ingen snitsig slogan.

Var jag än tittar kan jag inte hitta en slogan som ni har så jag kom med några fyndiga förslag. Vilka tycker du är bra och vilka är mindre bra?

Enhet – vi gillar olika

Bra. Vi står för Enhet och mångfald

Enhet – innan det är försent

Inte så bra. Låt bli att skapa rädsla och stress

Enhet – var nöjd med den du är

Bra! Fortsätt att utveckla dig och vara nöjd med dig själv hela livet!

Enhet – lika lön för inget arbete

Perfekt! Så skapar vi grundtrygghetför alla

Enhet – Aid, not trade

Lite svår att förstå kopplingen till Enhet

Enhet – kräftor kräver inte pengar

Också svår att förstå

Enhet – uppvakna andliga människor i alla län – förena er

Den gillar jag!

Enhet – försvaret inte främst

Bra tanke! Bättre skriva utan ”inte” till exempel Fred först och främst


“Barn ger underbar glädje och närkontakt med livet.”

-Anders Axner, Enhet om barn

Snabbfrågor

Beskriv partiet med tre ord.
Fred, Frihet, Hälsa

Vem är er partiledare?
Vår  talesperson  heter Anders Axner. Det är jag som har svarat på frågorna.

Anders uppmanar gemene man att bli fältbiologer och åka scateboard.

Vilken är den viktigaste frågan inför valet?    

Att vi tar ansvar för oss själva och vår planet.

Var kommer pengar ifrån?
De flesta pengarna skapas av bankerna.

Vem är frälsaren?
Du, jag och alla andra.

Snyggaste kändisen?    

En ros.

Beskriv din drömpartner med tre ord.
Klok, kärleksfull, kreativ.

Är barn framtiden?
Ja, absolut. Barn ger underbar glädje och närkontakt med livet.


Antingen eller…
Antingen- eller-frågor

Kärlek eller rädsla?

Kärlek

Stad eller landsbygd?
Mer landsbygd, mindre stad

Tåg eller håg?
?

Höger eller vänster?
Uppåt och framåt

Kommunism eller hamburgare… Klurig fråga? Inte för Enhet.

Högertrafik eller vänstertrafik
Högertrafik

Ljusvarelser eller rymdvarelser?
Ljusvarelser

Marx eller Max hamburgare?

Marx

Hegel eller tegel?

Hegel

Alternativmedia eller vanlig media?
Mer alternativ , medvetnare vanlig

Newsvoice eller Vaken.se?

Hegel eller tegel?

Alla ska få höras.

Party clothing eller casual clothing?
Casual clothing

Vi lyfte på hatten och tackade herr Anders Axner för en trevlig pratstund över e-post. Näst ut i partiutfrågningen blir djuren i Djurens Parti.

2 reaktioner till “Partiet Enhets ordförande Anders Axner i stor intervju om riksdagsvalet, planet X och lustgas

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *