Alla överens – det finns för många VM-låtar

Att det råder inflation i sånger om grabbarnas världsmästerskap i herrfotboll, kan det nu konstateras i och med att en statistikmyndighet vi talat med undersökt saken och kommit fram till att inom fotbollsmusiken ökade inflationstakten med 9 035 045 procentenheter mellan maj och juni.

Det blåser nationalistiska vindar och många normala människor har firat Sveriges fotbollsgrabbars briljans med olika rim på ‘gul och blå’, samt på svenska fanor, barn och psykotiska människor i grupp.

Om årets massiva fotbollsmusiksvåg i Sverige sommaren 2018 kommer att leda till en kraftig skärpning av både politik och retorik kring fotbollsmusiken i Sverige återstår ännu att se. Men svenskarnas generella inställning till fotbollsmusik förändrades dock förhållandevis lite under tidigare herrmästerskap i fotboll men du är den allmänna uppfattningen att det har gått för långt.

Först publicerades den officiella sången för mästerskapsturneringen av det avdankade bandet Gyllene Tider tillsammans med en Idol-fyra. Låten är skriven av popgeniet Per Gessle som blandar in lite fotbollstermer i texten, såsom “hat trick”, “farmarlag” och “boll”.

-När låten publicerades i maj månad var svenskarna ännu ‘hungriga’ på fotbollsmusiken och det fanns ett utrymme för mer populärmusik, säger Kaj, vår inrikespolitiske kommentator.

-Pidde P, tidigare känd som Pidde Pannkaka, försöker skaka av sig stämpeln som en barnartist med en mer allvarsam låt om hur fotbollsspelarna ibland lämnar barnen för karriären. Ofta hamnar ju barnen i skymundan vid stora idrottstävlingar för herrar, säger Kaj.

“Vi ska skicka våra grymma pappor till Moskva” skiljer sig en del från hans tidigare kompositioner “Oh, ah pannkaka” och “Jag vill”. En sak som han behåller för igenkänningen är dock den kulturella approprieringen.

Till vänster: kulturell appropriering när Pidde P (tidigare Pidde Pannkaka) illustrerar en nidbild av samer. Till höger: Scener ur den senaste musikvideon med en nidbild av spanjorerna.

Pidde Pannkaka hamnade tidigare i blåsväder efter ett sexistiskt uttalande under en konsert då han uppmanade kvinnorna i publiken att räcka upp händerna, varpå han säger “sådär, nu hamnade rattarna (reds. anm. slang för bysterna) på rätt ställe”, till publikens förskräckelse.

-Den kontroversiella rapparen Markoolio gör ännu en sång om idrotten och denna gång manar han till matchfixning i “Ge oss mål”.

Textraderna ” Spela boll, jag klämmer sönder min fjärrkontroll. Sitter framför teven och drabbas av DAMP – heja Sverige, upp till kamp”, har väckt stor kontrovers eftersom förstörelse av fjärrkontroller är ett slöseri av jordens resurser. Kritiker menar att låten har vissa likheter med “Mera mål” och “In med bollen i mål”.

Samir Badran, sångare, Viktor Rydberg, författare och poet, utmanar denna vecka på Svensktoppen tillsammans i en låt med saxofonisten och dragspelsoraklet Anius don Danius. Den bilinguala texten är en nationalromantisk hymn i vilken man låter uppmana gemene man att räcka upp händerna för fäderneslandet. Den smakfulla uppvisningen lär ha förändrat opinionsläget rejält.

– Inställningen till de här frågorna spelar en allt större roll för människors partisympati, säger en annan Kaj, som har forskat på hur fotbollsinfluerad musik påverkar det politiska läget vid Bjuvs universitet´.

-Just nu har vi ett läge med ett väldigt stort antal nationalistiska låtar som spelas på radio och på strömmingstjänsterna och att tro att det inte påverkar politiska sympatier är naivt. Samir och Viktor satte en ny standard som många kom att följa efter, tillägger han.

-När många av oss hade vant sig vid nationalistisk musik och flaggviftande, den 13 juni, publicerade Bjuvs kommun denna VM-musikvideo på internet för att visa prov på sin goda hantering av den äldre generationen, kända som pensionärerna.

“Härliga hörnans” öppna dagverksamhet spelade in låten “Världens äldsta hejarklack”. Gruppen som beskriver på webben att det är ett gäng härliga pensionärer som älskar att ‘leva det Bjuva livet’ har tidigare gjort en hyllningslåt till ‘Sweden Rock-festivalen’.  Melodin och arrangemanget är hämtat från Håkan Hellströms 2002 års fotbollsklassiker “Vi ska till VM”. Vi har försökt nå alla inblandade för att ställa de till svars, utan framgång.

-När det sista svenskarna behövde var ännu en komposition om Sveriges suveränitet kom det flera klipp på nätet. Tre av Sveriges främsta pojkband passade på att spela in sina respektive fotbollssånger innan det stopp som många i PK-eliten vill se.

Enligt en färsk undersökningen tycker omkring 30 procent av svenskarna att fotbollsånger från pojkband är positivt, men siffran skiljer sig mellan olika grupperingar. Kvinnor i åldrarna 6-14 är mest villiga att lyssna på ‘JLC’ och ‘I Just Want To Be Cool’ medan grabbar föredrar “Vi är svenska fotbollsgrabbar” och “Rulla in en boll och låt den rulla” även om den inte handlar om just fotboll.

Johnny, nummer nio och “Mackan”, nummer tio, röstades fram till den duo som gjort den mest smaklösa VM-låten på årets Grammisgala.

Marxisten Erik Hamréns uttalande om att vi är starka tillsammans blev titeln till Gabriel Brandes Sverige-hyllning. Han finns att nå per e-post Gabrielbrandesmusic@gmail.com.

I texten informerar de lyssnarna att ‘våra färger är gula och blå’ och att ‘ seger är något vi hoppas på. Ett bevis på att det stora folkhälsoproblem många ser är att ‘Viktor’ skickat in hälsningen “fantastisk låt, vill ha den som ringsignal!”.

Nedan ser vi att mannen i hatten kommer också ut som nationalist i respekt till fäderneslandet och flera andra av de låtar som tillkommit sen artikeln publicerades.

Artikeln uppdateras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *