4 viktiga saker att tänka på inför “Black friday”

Den amerikanska invasionen av idéer har ännu inte kulminerat, påstås det. Hej hopp! Men våra folklivsforskare har kommit fram till att realisationshögtiden har äldre anor än tidigare anat. Redan på förhistoricistisk tid (reds. anm. inte förhistorisk tid utan förhistorcistisk tid alltså innan arkitekturepoken historicism blev populär) firade man sotfärgade fredagen med buller, bång och pyttesmå prislappar i handelsboden.

Samtidigt som historicismen fick sitt genomslag i 1800-talets Tyskland med torn och spiror kunde man gå på realisation på den sotfärgade fredagen. Alla romerska siffror i butikerna gick från rött till svart. Nyantiken var kommen! Butikerna erbjöd billigare varor som grus till halva penningen. Ett sådant erbjudande! Sotfirmorna hade också skojsiga annonser i tidningarna under den sotfärgade fredagen. Hyr en sotare på sotaredagen – det är klämdag så sotaren kan klämmas, stod det. Man hade humor redan då, det var ju Vasa som tog den till Sverige. Sedan dess har butiken blivit digital och gruset bytts mot mjöl och andra varor.

Gör en inköpslista

Så du ska ut på gatan och handla varor? Man kan inte gå planlöst omkring i handeln utan att veta vad en ska investera i. Saker i plåt lär gå upp i värde när det blivit så populärt. Gå inte på ‘hypen’ med papp och kartong! När vintern kommer blir allt fuktskadat och hela wellpapp-konstruktionen slaknar när det kommer vatten på det. Om du har papp och kartong är det dags att sälja, säger investerare. Kanske ställa till med stånd på torget? Plasttrenden lär hålla i sig till efter nyår då vårkänslorna manar till byggande i trä och betong. Tag ett titt på statistiken som talar sitt tydliga språk. Det går i cykler. Djur kan bli populärt igen, menar experter. Många tycker om att ha något gosigt som dessutom kan tassa på enklare ärenden.

Medtag påse

Våra mest älskade engångsartiklar av plast, däribland lätta plastpåsar, plasttallrikar och sugrör är under hot från högre makt i EU. Om förbuden träder i kraft innan den 23:e måste du ta med egen påse till affären. Efter tramsförbuden måste man väl sy en egen påse i mossa. Men mossa suger åt sig vätska så kottarna inuti påsen blir väl blöta. Säg det så får vi tyst på pamparna i Bryssel så förstår de!

Medtag pengar

Om du vill storhandla räcker inte enkel charm så långt. Du måste ge något i utbyte mot varorna du plockar ner i din mossiga korg. Om du har kort kan du använda det men annars måste du ha med mynt och kanske till och med sedlar om du ska ha dyra saker. Ficktjuvar är förekommande så du gör bäst i att inte stoppa pengarna i dina fickor. Många med avvikande läggningar stoppar sina pengar i hattar men då kommer hattjuvarna.

Se upp för surpupporna

Tråkmånsar och surpuppor har börjat tramsa sig med att ha en ‘köpfri dag’. Man ålar sig på marken och rumlar omkring bland plakat med budskap om att ifrågasätta överkonsumtionen och ta hand om planeten. Planeten har stått här i över sextusen år så tror du verkligen den dör av lite överkonsumtion under en enda dag? Det finns resurser! Har du aldrig varit i skogen, dummer? Gå inte på bluffen med gratis kramar och sådant och sluta tramsa om arbetsvillkor. Köp sådant i affär istället så får du kvitto. Folk säger att konsumtionssamhället är dåligt för djuren men om man köper mat till djur, då? För fem år sedan hade Svenskt näringsliv en mångmiljonkampanj mot den konsumtionskritiska rörelsen och nu har vi äntligen fått tyst på de små djävularna. De hugger och får mothugg! Vem vinner? De som köper tillhygge i affär eller de som pysslar ihop eget krigsmateriel? Ge inte upp kampen för överkonsumtionen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *