Mjölkillusionen förbryllar – experterna reder ut hur man gör

Fotografier av en vattenkran med vit vätska forsande ur sig har skickats från person till person och vidare på arbetsplatser och övriga sysselsättningsåtgärder till stor förundran. Vätskan ser vit ut! Vatten brukar vara genomskinligtfärgat.

Vi reder ut den stora vattenbluffen som blivit en så kallad ‘snackis’ bland våra landsmän. Bilden visar hur vit vätska mystiskt rinner ur vattenkranen. Man har spekulerat i vad vätskan skulle kunna vara och mycket tydde till en början på att det var komjölk som rann. Detta är gåtfullt eftersom man då måste byta ut hela vattensystem med rörmokare med flera inblandade. Och till vilken nytta? Mjölk är dyrt och inget man bara spolar bort eller tvättar sig i.

Våra experter har rett ut mjölkanklagelserna mot kranen och kommit fram till att det rör sig om en bluff.

-I dessa tider sprids det så mycket fejk och man kan manipulera bilder, säger Kaj, grundskoleutbildad viralgranskare.

Det rör sig om att en skojare (reds. anm. förmodat ryska agenter) som tagit kranbilden för att förvirra och sprida desinformation. Det är nämligen så att man kan skapa en illusion av att mjölk rinner om man sätter kranen på fullt sprut. Vattnet rinner då så fort och i en mängd att ögat inte uppfattar det genomskinliga. Det kallas för anseende an som i kran och seende som i syn. Hjärnan hinner inte processa alla droppar och därför blir det vitt, som mjölk. Om vattnet skulle få ligga i en balja senare skulle din hjärna må bra igen. Anledningen till att mjölk är vitt är att fettet gör dropparna hängiga och därigenom blir du hängig.

Våra experter säger också att vattnet kan bli ännu vitare om man sätter på varmvatten samt att det blir godare då. Summan av den indiska kryddan kardemumma är att du inte bör lita på någon som ljuger.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *