Experten svarar: så kommer det gå i USA:s politik när de ska ha val

SKOLARBETE I SO. Många undrar hur och när stora landet till väst om oss ska rösta och vilka som kan bli “president” och vilket hus de ska ha och så vidare. Vi har frågat expertisen om vad som ska hända härnäst och hur Sverige påverkas av U.S.A. 

I år är det viktigt val amerikanarna har att göra. Ska USA:arna välja mellan Amerika eller Moskva? Det beslutar de själva måndagen den andra november 2020 när blir det blir val för femte gången på bara en kort tid. Vi har ringt till Marcus Oscarssons telefonsvarare men blivit utan svar. Därför vänder vi oss till landets näst mest känsliga USA-kännare Kuriosakuriren-Janus för att höra hur det kommer gå där borta i världens största land. Han har rest från Nevadaöknen, över prärien till de pulserande storstadsdjunglarna i Mellanvästern. Janus har koll.

En knapp miljard människor ska ta sig till Röstmaskinen. De viktigaste frågorna som Valmaskinen ska ta ställning till är om sjukvården ska vara bra, huruvida “biljonärerna” ska utvisas och om klimatet ska vara oförändrat nästa år. Det är dock familjevärden och skolböcker/skoluniform som brukar avgöra i slutändan.

Här är kandidaterna att räkna med

Lagen är demonerna mot kejsarna. Först skall dock demonerna välja sin valmästare. En sådan ska svärdduellera mot de andras mästare som kommer sen. Vermilion city-demonen Berny (inte att förväxlas med Lars Bern) är en kandidat som gillar fattigheten, djuren på ladugårdarna och sjukdomar men gillar inte studierna som ofta leder till att det blir slut på pengar. En annan USA-riksdagsman är Josef som kallas Jojo som vill ha det bättre för alla små förskolor. Det finns en qvinna i rejset med. Hon vill ha fler kvinnor föds och blir bra med mera. De ska göra allt bättre.

Favoriten att demonstrera för demonerna till slut är ändå riksmarskalk “John Delaney”. Han fick de flesta av de blå rösterna för sin innovativa skräpupplockningspolicy för att få rent på gatorna när de ska sopas, varje vår. Han har ofta och många partimöten där hans vänner och familj hälsar på och ser till att det blir bra. Vår utbytesstudent på Allans förskola/rättspsykiatriska klinik, utrikeskorrespondent Mason Mcintosch har varit där.

En man avger sin förtidsröst på John Delany i ett röstningsfat. Det är unikt för landet i väst.

Yeah! I will make a give-away hundred tax deductible kebab and hamburger if you vote, cowboys and girls on the ranch, säger prästkandidat John Delaney (på svenska ungefär: “Ja! Rösta på Gösta”). Det är ett publikfrieri som får ett stort bifall i bandyladan som fyllts med röstberättigade män. Han vill ha vänskap mellan Öst och Väst samtidigt som de trappar upp uppförtrappan. De är polariserade vilket betyder att de är som batterier med olika poler som laddat ur och behöver ny laddning. Den laddningen har Berny och Delaney.

Redaktionen har blivit U.S.A.-tokiga fastän landet i väst aldrig tidigare omnämnts i tidningen. Det har blivit en helomvändning som kastat om allt. De har aldrig heller blivit föremål för satir på Kuriosakurirens baksida, alltså vår satirsida. Vi har inget illa att säga egentligen men nu ska vi gå igenom politiken i landet som alla undrar om.

USA:s Peter Settman Lester Hult är linjedomaren som ska döma debatterna. Nu är talmanskvinnan Nancy Sinatra i Washington (obs inte delstaten) och dömer sittande presidenten till tekning. Men representanthuset som har en kejserlig majoritet (att jämföra med VAR (videodomare)) kommer med största sannolikhet tyvärr frias, ropar SVT:s Carina Bergfeldt.

Tysk-romerska riket är också inblandat. Deras vänort i U.S.A. ska nämligen kontrollera så inte fusk förekommer. De ska programmera programvaran som alla lappar är inuti. En gång 2000 fick de räkna om allt för det blev fel. Det försenade allt och de hamnade efter i utvecklingen. Då tog Kina över och det blev ont i kropparna i Massachusetts. Busch Thor drog till sist längsta strået i höbalen.

Vilka regler gäller i USA? Här är hårda fakta om U.S.A.

Våra privatskolelever har fyllt frågelådan med lappar. Vår känslostyrda journalist med journalerna i högsta högg Janus har tagit sig an skolklassen.

Har U.S.A. kejsare?

Nja, de har en annan man som de kallar president. De har en annan man just nu.

Hur länge får en president sitta ner?

En sittande president får sitta två perioder om ett kvarts årtioende med en periodpaus i mitten då han får gå fyra varv runt vita huset. Reglerna varierar från år till år. I år är Carina Bergfeldt inte på plats så André Pops får förklara reglerna i Morgonstudion istället. Den som är intresserad av amerikans politik på en högre nivå (överträffar på Itslearning-språk) kan titta på Viasatstudions Erik Niva berätta om hur sporten påverkar världens skeenden. Ingen Mike Pence utan Dallas cowboys, som det heter.

Vad kallas det när en president slutar efter ett hat-trick?

Abdikation (inte att förväxlas med abortering).

Hur många valmän krävs för att få bosätta sig i viterhuset?

Alla detaljer finns att läsa i konstitutionen, som är deras motsvarighet till Gyllene regeln, den som gäller i Sverige. Där står det.

Vilka kulörer är det som gäller?

Förenta staterna är landet upp och ned. Rött i Sverige är blått och tvärtom med blått. De slösaktigt lösaktiga (de bedriver röstningshor i väljarkåren) är de blåa. De mer renliga är de röda, de kejserliga.

Med så många kandidater blir det svårt för juryn att välja en vinnare. Lägg dina sorger i en gammal säck ty vi har en glad höst framför oss med många överraskningar på den amerikanska fronten.

Snart finns även denna artikel som Kahoot till alla SO-lärare ute i Sverige.

RÄTTELSE: Vi blandade ihop André Pops med kandidaten Andrew Yang. Vi ber om ursäkt för det. Den skyldiga redaktören har fått göra 100 armhävningar på knogarna.

En reaktion till “Experten svarar: så kommer det gå i USA:s politik när de ska ha val

  • januari 21, 2020 kl. 3:08 e m
    Permalink

    #popsgang2020!!!!!

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *