Ny datateknik från Schweiz ska ersätta www

Efter år av forskning vid CERN, Schweiz kan internetet WWW nu bytas ut mot det mycket snabbare vvvvvv. De lovar också att smitta alla som ändå använder WWW med virus. Vi var på plats när internets framtid avgjordes.

Datateknikerna från Helvetia som tog fram intranätet ordnade pressträff där alla technikintresserade tidskrifter så som Kuriosakuriren och motsvarande i Europa och orienten. Kaj hälsade på europeiska och orientaliska journalistkollegor på den en osmanska tidningen Curryosacurriren och helvetiska/schweiziska tidningen. De bjöd på specialitéer från sina hemländer och inbjudande blickar. Jag fick currypasta och ost. Vi svarade med att ge bort knäckebröd samt att titta förföriskt ut över den samlade kåren av löst folk. Då var rullgardinerna nerdragna och duken framrullad och frågor och bilder tar vi sen. De toppmoderna högtalarna dundrade “Dundundundundundun”!

-Vi på forskningslaboratoriet har tagit fram en ny bokstavskombination. Tiden då ni skrev www innan adresserna på nätet är förbi. Rymdåldern är här. Nu går det lika bra att skriva sex enkel-v:n istället för tre dubbel-v/W. Detta förenklar e-brevsskrivande markant. WWW försvinner. Säg hej till vvvvvv, konstaterades det. Intranätet går att uppkoppla till vvvvvv med ett modem. På www fanns det sudokufusk men på vvvvvv finns det adressök och kartor och ja, även Kuriosakuriren. Men för att ändra internetvanorna har man tagit till tveksamma metoder.

Den som framöver skriver www smittas med virus, framgick också. Hur kan man skydda sin data från sjukdomar, undrades det? Det går med ett virusskydd som blockerar virusen från att komma in i hårddisken. Symptom på virus är inte som på människor. Dator är sina egna med egna symptom på virus. Exempel på det är oljud och pilar på skärmen.

Vi träffade Facebook-mannen på datafestivalen i schweiziska CERN.

För utomstående som inte var välkomna på konferensen kan detta tyckas som en försumbar förändring men för den insatte är det en fråga om liv eller död. Vi gick på “meet and greet”, den schweiziska lokalbefolkningens sätt att mötas och träffa folk. Schweizarna är en väldigt social ras, sägs det. Orädda och stökiga.

Den första vi träffades var från vvvvvv.facebook.com. Han hade gjort den hemsidan helt själv och var glad i förändringen men är osäker på om tillvägagångssättet med virussmittor är det bästa.

-Jag är datorhumanist och tycker datorer förtjänar bättre säger han. Jag har alltid gillat data mer än människor.

Även världsledande bloggare var på plats.

-Ich blog das, sa de.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *