Här är maskotarna till Stockholms uteblivna OS – kostade 6 miljoner

Det sägs av folk att det inte blir något svenskt OS men trots det fick PR-byrån Westander det prestigefyllda uppdraget av Sveriges Olympiska kommitté att ta fram maskotarna till vinterolympiaden 2026. Prislappen för skattebetalarna blev omkring sex miljoner för de tre djurliknande krabaterna som aldrig kommer användas. 

Sveriges OS-ansökning lades ner efter att man kommit fram till att man inte vill ha idrottsevenemangen i Sverige, till alla stockholmares förtret. Det har talats bland folk om att bita i det sura äpplet. Men trots det hade förberedelserna för olympiaden pågått länge och det har nu avslöjats att flera förberedelser redan börjat. Man har bokat hotellrum för några hundralappar samt tagit fram en färdig utformning av olympiadens maskotar.

En hyllning till forna OS-hjältar

Det rör sig om tre stycken delvis djur- och delvis människoliknande figurer som idkar diverse idrotter. Det är en sann uppvisning. De tre vännerna är uppkallade efter svenska OS-hjältar vars namn börjar med bokstaven ‘S’, som Sverige. Exempel på dessa är skidåkaren Stenmark, skridskofantasten Steven Bradbury och även gymnasten Snorre är med på ett hörn. Man blir glad av att se honom. Tanken var att denna trio skulle heja på atleterna och krama om och trösta dem om de blir ledsna efter en bronsmedalj. Ara Abrahamians ilska/osportsligt uppträdande skulle kunna hejdats om han hade fått en styrkekram av Snorre, tror man på SOK. Tittar man noga så ser man att varelserna bär varsin bronsmedaljong, för att hedra Ara Abrahamian insatser i Norrköping 2008. Det är en del i IOK:s strategi för att motverka det osportsliga DAMPandet av alla dåliga förlorare.

Skämdump från SOK:s Twitter där de ännu inte givit upp hoppet om 2026. Det står dock klart att ingen skulle orka hålla ordning på vilken som är vilken av gökarna.

Idén var från början att evenemanget bara skulle ha en maskot med en kostnad på högst två miljoner; budgeten sprack när PR-byrån fick andra planer när de såg att de senaste olympiaderna har haft en duo eller trio av omtyckta maskotar, vilket man även ville ha i Stockholm. Sagt och gjort och de två ytterligare figurerna (blå och gul) kostade som väntat två miljoner vardera. Något som Westander tycker är en rimlig kostnad med tanke på att antalet maskotar, tre, är rätt många att rita. Det handlar om volymer som kostar pengar och tre miljoner blev den slutgiltiga prislappen för samtliga tre fantasifulla figurer.

Inte slöseri
Barnen fäste sig vid den våldsamma tigern i Pyongyang.

Att Olympiska kommittén lagt tre miljoner på tre miljoner på symboler för ett arrangemang som aldrig blir av har kallats för slöseri, med hänvisning till pensionärer och andra vuxna utan pengar. IOK och SOK:s respektive presidenter ryter ifrån när de hör på anklagelserna.

-Vi ser det som viktigt för Stockholm som stad att man hittar en identitet. Göteborg har en grön kanindjävul och vi i huvudstaden har Bradbury. Det är en rejäl klasskillnad! Vi vill ha lite mer rivalitet mellan GBG och STHLM (reds. anm. han uttalade förkortningarna skakigt vilket antydde på en osäkerhet på hur förkortningarna ska uttalas vilket de inte ska; han sa även ‘hashtag’ innan respektive förkortning och alla tog sig för pannan). Vi vill ha kapplöpning som i olympiaden. Men i olympiaden löper man visst inte i kappor utan i lätta kläder, säger svenska OS-presidenten. Ingen förstod vad han sa.

En elak kommentar har inkommit på förbundets internet. “Ser ut som något skolbarn skulle kunnat pyssla ihop”, heter det.

Antropomorfism, att djur ges typiska människoegenskaper kan skada barn och vi har sett flera tragiska missöden som följt efter olympiader. 2018 symboliserades Pyongyang-tävlingarna av en allt för gullig tiger och av denna grund fäste sig barnen vid honom/henom. Därför har man med största försiktighet valt en utformning som inte påminner allt för mycket om djuren och är svårare att tycka om.

Misha kände en viss dragning till hanar.
Homofila kommunistbjörnen Misha en förebild

OS-maskotarna är en omtyckt tradition sedan Grenoble -68 då norrmännen vann och har sedan dess roat många inom furry fandom-kulturen. 1968 var djuret alla försökte se ut som skidåkaren Schuss. Men den mest älskade maskoten var den sovjetiska klumpedunsen Mikhail Potapych Toptygin, mer känd som Misha, som feminint nog grät under avslutningsceremonin. Detta hände när han tog avsked till de hundratusentals åskådarna på stadion och de miljarder framför dumburken då björnen flög upp i luften med ballonger i något som borde betraktats som en vansinnesfärd, även under kalla kriget. Han försvann upp i luften till publikens jubel och efter att han senare hittats några mil utanför Moskva var björnen Misha inte samma spralliga och glada björn som han hade varit under tävlingarna. Sedan dess har träffat terapeut och gjort en efterlängtad återkomst i Sochi 2014 men har dragit sig tillbaka.

Även World Cup Willie är en favorit även om han bara medverkade i ett fotbollstävling i England -66.

Efter kritiken mot SOK kommer nu inga fler maskotar beställas tills vidare. Även Snorre ska ta en ‘time out’ och inte göra fler offentliga uppträdanden. Mishas tårfyllda avsked 1980 går att se igen ovan om ni missade uppvisningen. VARNING FÖR STARKA BILDER!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *