ABF Huddinge talar ut om storbråket – “står inte bakom någon av Kuriosakurirens artiklar”

En lång rad missuppfattningar mellan ABF Huddinge och Kuriosakuriren har lett till diplomatisk kris mellan Arbetarnas bildningsförbund och sanningens nyhetssida Kuriosakuriren. Nu har ABF rutit ifrån och därför kommer här ett välbehövt avståndstagande efter våra anklagelser om att studieförbundet skulle förespråka införande av kastsystem i Sverige. 

Öppet brev till ABF från Kuriosakuriren

Morsning korsning! Det är Kuriosakurirens chefredaktör Allan den Store som sköter snacket idag med anledning av att det vi inte ville skulle hända har hänt. En konflikt med ABF Huddinge.

Idag skrev ni, ABF i Huddinge följande på Facebook:

“ABF Huddinge står inte bakom någon av Kuriosakurirens artiklar.”

Detta som en kommentar på ett inlägg som antydde att er organisation skulle ställa er bakom ett införande av kastsystem i Sverige, vilket ni antagligen inte gör, av kommentaren att döma. Och vi ser givetvis allvar på att vårt misstag skulle kunna smutsa ner ert varumärke (göra det kastlöst).  Så här ska det naturligtvis inte få vara. Vi vill också tacka er för att ni upplyste oss om detta missöde. Men det är tyvärr inte den första gången er organisation är i konflikt med Kuriosakuriren. Inte mindre än två gånger har Kuriosakuriren förtalat ABF och vi ser allvarligt på att vi hela tiden får fel information om ert studieförbund. Vår springpojke Bo joggar ju dagligen mellan våra respektive kontor i Huddinge för att medla och förmedla information till tidningen. Han måste snubblat och skadat huvudet på vägen när han berättade om kastsystemet. Det är till trots en del trappor och man kan bli riktigt skakig, snurrig. Men det är bara en bortförklaring.

En annan bortförklaring kan vara att någon i er organisation medvetet givit oss fel information om er hållning i kastfrågan för att ni vill att Kuriosakuriren ska förlora sin trovärdighet. Vi vill inte anklaga er för missödet på något vis. Poängen är att vi pumpar ur oss artiklar och källorna är många och svåra att spåra. Våra journalister arbetar dagar och nätter under slavliknande förhållanden och vi ska inte vara elaka och skylla allt på dem. En del av det Kuriosakuriren skriver kommer från förstahandskällor, en del kommer till oss ryktesvägen och mycket är budskap som vår chefredaktör Allan den Store kanaliserat från änglar. Varifrån påståendet om att ni skulle varit förespråkare för kastordningen går inte att svara på eftersom vi inte är villiga att ta till tortyrmetoder i processen ännu. Om det är viktigt för er att få veta vem i redaktionen det var kan vi givetvis plocka fram piskan igen. Sist den användes var när någon journalist hade förtalat självaste Gud. Skriv gärna i svaret om ni vill se att någon redaktör erkänner under tortyr.

Denna morgon kallade vi till morgonmöte under vilket “ABF Huddinge” blev en omtalad punkt. Vi hade långa och svåra diskussioner kring verklighetsbilden. Vi har tillsatt en utredning och ett råd “ABF-Huddinge kontra Kuriosakuriren-rådet” heter det rådet som har i uppgift att reda ut konflikten och författa denna ursäkt. Om ni inte är villiga att godta ursäkten är vi beredda att vidta ytterligare försiktighetsåtgärder och eventuellt koppla in en advokat. Det skulle visserligen generera många artiklar i Kuriosakuriren eftersom vi tar konsekvensneutralitet på allvar.

Från djupet av Allan den stores iskalla hjärta vill vi ursäkta missödet och be ABF Huddinge om förlåtelse för våra tidigare tilltag. Vår ambition har aldrig varit att skapa sensationsjournalistik utan substans så därför är det en förlust även för vår trovärdighet. Chefredaktör Allan den Store har tidigare bara haft goda erfarenheter av ABF, inte minst av dotterförbundet HBT-socialdemokrater där han har en plats i styrelsen. Han var även sekreterare i Dyslexiförbundet FMLS men var tvungen att avgå på grund av skrivsvårigheter. Vi hoppas att våra misstag kan åtgärdas och att ni har överseende. Vi har anmält oss själva till PO, Pressombudsmannen och kommer neka allt presstöd under de kommande fem åren. 

PS. Blombud kommer snarast. DS.

Porto betalt.

Svaret på brevet e-postas till kuriosakuriren@gmail.com.

Allan den Store, chefredaktör Kuriosakuriren


ABF mot Kuriosakuriren – detta har hänt

I Kuriosakuriren 26 juli 2018 kunde vi läsa om ett nytt kulturarrangemang i Huddinge. “Huddinges wet t-shirt-tävling 2018 i Sjödalsparken”.

Enligt uppgifterna vår redaktion fått var ABF medarrangör till evenemanget, något som inte stämde. Facebook-sidan togs snabbt bort och hänvisade till “problem med arrangörer”. Bakom kulisserna var det de facto stor dramatik ty ABF Huddinge hade tagit kontakt med Kuriosakuriren per e-post. E-posten är som följer:

“Hej Kuriosakuriren! Jag anser att det här innehållet är min immateriella egendom och att det inte får användas utan mitt tillstånd. Skulle du kunna svara mig angående det här eller ta bort det? ABF är inte medarrangör till detta arrangemang.”

Följt av:
“ABF är inte medarrangör till detta arrangemang.”

Det var givetvis en svår förvåning för arrangörerna som hade gjort denna tabbe. Arrangör Snusk-Kaj säger:

-Vi trodde vem som helst kunde få gratis pengar från ABF till kulturarrangemang, cirkel- och kursverksamhet, säger Kaj, arrangör för inställda “Huddinges wet t-shirt-tävling 2018”.

ABF fick en skriftlig ursäkt som löd:

Vi visste inte att ni inte var arrangörer. Vi kommer nu plocka ned evenemanget tills vidare, skjuta fram det några veckor och Kaj ska tala med en advokat.
Tack för upplysningen!
/Bengt, publisher på Kuriosakuriren

Och i och med det var kontroversen över för några månader. Den trappades dock upp igen när ABF kom på tal i Kuriosakuriren igen.

I artikeln “Kastsystem införs på söndag” förekom antydningar till att ABF skulle ställa sig bakom överbefälhavets nya ordningsreform med kasthierarki.

Under Facebook-inlägget kommenterade ABF Huddinges konto:

“ABF Huddinge står inte bakom någon av Kuriosakurirens artiklar.”

Det var tydligen spiken i kistan för dem och även för Kuriosakurirens redaktion som då författade en öppen skriftlig ursäkt som finns att läsa ovan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *